Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ulici v Praze 9 pojmenovali po rodině, která za války pomohla výsadkářům

Rodinu Pechmanových, z velké části vyvražděnou nacisty kvůli pomoci výsadkářům ze skupiny Anthropoid, připomíná nová ulice v Praze 9. Je nedaleko stanice metra Kolbenova a byla slavnostně představena za účasti badatelů, příbuzných Pechmanových i zástupců městské části a České obce sokolské. Jaroslav Pechman byl náčelníkem Sokola v Praze-Michli.

Parašutistům sháněli ubytování a doklady

Badatel Vlastislav Janík dnes řekl, že Pechman na podzim 1941 s Janem Zelenkou-Hajským a dalšími sokoly založil radikální odbojovou skupinu Říjen. Skupina měla podle něj za cíl potrestat činy, které spáchal tehdejší zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich příkazem k rozsáhlému zatýkání činovníků Sokola v říjnu 1941, z nichž značná část zemřela v koncentračních táborech. „Když přišli parašutisté (Jozef Gabčík a Jan Kubiš), tak skupina dala maximum energie na jejich podporu," zdůraznil Janík. Odbojáři Gabčíkovi a Kubišovi sháněli ubytování, doklady, oblečení a poskytli jim i peníze.

Po úspěšném atentátu na Heydricha v květnu 1942 Pechman podle Janíka dlouho unikal odplatě nacistů. „Začátkem září 1942 je zatčen Ladislav Vaněk, který prozradil některé sokolské činovníky z prostředí Jaroslava Pechmana. (...) Pechman už v září tušil, že se zatýkání blíží k němu," konstatoval Janík. Gestapo si pro Pechmana přišlo 5. října na Ředitelství pošt, kde pracoval, během zatýkání se otrávil. Jeho žena Marie Pechmanová a syn Jaroslav, tehdy sedmnáctiletý, byli zatčeni doma téhož dne. Matku i syna nacisté zavraždili 26. ledna 1943 v koncentračním táboře Mauthausen. Ve stejný den v Mauthausenu zahynul i Pechmanův švagr Václav Pokorný.

Přežila jen dcera

Z rodiny přežila jen dcera Milena, který v době zatýkání nebyla doma. Tehdy dvanáctiletou dívku nacisté internovali na dejvickém zámečku Jenerálka, kam gestapo zavleklo téměř pět desítek dětí rodičů zatčených po atentátu na Heydricha. Později byla Milena Pechmanová vězněna také v internačním táboře Svatobořice u Kyjova a pracovním táboře v Plané nad Lužnicí, kde se dočkala osvobození. Zemřela v roce 2008. Dnešního ceremoniálu se zúčastnil její manžel Miroslav Hrubý, který poděkoval za připomínku „skvělé rodiny Pechmanových".

Karel Polata z Iniciativy A, která účastníky druhého odboje připomíná, uvedl, že ulice Pechmanových je šestou ulicí v Praze 9 pojmenovanou po odbojářích, kteří pomáhali výsadkářům Anthropoidu. V minulých letech už vznikly ulice Moravcových, Strnadových, Smržových, Svatošových a Piskáčkových. Polata podotkl, že letos místopisná komise rozhodla o tom, že ulice mezi novými obytnými domy ponesou jména další pětice rodin i jednotlivců, kteří se postavili nacistům. Čtyři ulice však podle Polaty budou vystavěny až v následujících letech.

Českoslovenští výsadkáři Gabčík a Kubiš zaútočili na Heydrichův vůz v zatáčce v pražských Kobylisích 27. května 1942 dopoledne. Gabčíkovi selhala zbraň, Kubišovi se však podařilo odpálit granát, který Heydricha zranil. Zastupující říšský protektor zemřel 4. června zřejmě na sepsi. Po útoku následovala msta nacistů, během níž bylo zavražděno několik tisíc lidí a vypáleny obce Lidice a Ležáky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sokolská stráž

Štítky ulice, Pechmanova, Anthropoid, výsadkáři, pomoc, Praha, nacismus, rodina, Vlastislav Janík, Česká obec sokolská, Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Reinhard Heydrich, Kolbenova, Karel Polata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulici v Praze 9 pojmenovali po rodině, která za války pomohla výsadkářům  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.