Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dům v Praze 8 zdobí obří malba. V hlavním městě během léta vzniknou ještě čtyři

Zeď panelového domu v Karlíně nově zdobí obří malba neboli mural, kterou vytvořilo německé umělecké duo Innerfields v rámci festivalu Wall Street. Během prázdnin a začátkem září v ulicích města umělci promění ještě čtyři fasády.

Realistickou malbu muže, který do hlavy dostává planetou Zemí, začali němečtí umělci na vysokozdvižné plošině tvořit minulý týden v úterý, hotovo bylo v pátek.

„Název muralu zní Calling a jeho poselství nás upozorňuje na přílišnou závislost lidstva na konzumování digitálního obsahu. Země už nás tak plácá do tváře, aby nás probudila,“ píše se na Facebooku festivalu Wall Street. Lidé ji najdou do domě v ulici K Olympiku, u zastávky veřejné dopravy Invalidovna.

„Volání o probuzení (budíček). Jsme tak hluboko ve hře konzumu a rozptýlení, že nás Země už plácá do tváře, aby nás probudila. Bouře, povodně, zemětřesení, požáry…klimatické změny. Probuďte se, poslouchejte, převezměte zodpovědnost, začněte se starat o planetu. Tento chlápek, který už stojí ve vodě po pás, upustí svůj bluetooth headset a vzhlédne od telefonu, možná teď slyší naléhavé volání,“ popsali dílo na webu festivalu autoři.

Malba na fasádě na Invalidovně je první z pěti, které v rámci festivalu vzniknou. Jak redakci Pražské drbny řekl Petr Kopal, který má na starosti produkci festivalu, další bude tvořit český autor Michal Škapa na Křižíkově 61 v Karlíně 25. června. Kolem 2. srpna pak přijde na řadu ukrajinský umělec Interesni Kazki, který bude asi 14 dní pracovat na zdi v ulici Za papírnou v Holešovicích.

Michal Škapa, z nejvýznamnějších autorů spjatých s českou graffiti scénou, si pak 29. srpna dá druhé kolo na fasádě na Moskevské 10 ve Vršovicích.

„Začátkem září by pak měl přijet umělec M-City z Polska, který bude kolem 5. září tvořit mural v ulici Na zámecké v Nuslích,“ řekl redakci Kopal.

Součástí festivalu jsou i výstavy v galeriích Villa Pellé, Chemistry, Karpuchina a Bold, a další doprovodný program.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wall Street,

Štítky mural, Karlín, festival, Wall Street, malba, fasáda, Praha, Země, dům, Petr Kopal, Michal Škapa, hlavní město, Facebook, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům v Praze 8 zdobí obří malba. V hlavním městě během léta vzniknou ještě čtyři  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.