Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Libeňský zámek svítil v barvách trikolory. Osmička oslavila výročí Československé obce legionářské

Československá obec legionářská (ČsOL) se rozhodla realizovat veřejné oslavy 100. výročí vzniku na počátku září 2021 u příležitosti 100. výročí první veřejné manifestace ČsOL v Praze. Důvodem byla přijatá vládní opatření. Praha 8 se k oslavám připojila symbolicky, a to nasvícením Libeňského zámku v barvách české trikolory minulý pátek.

Věříme, že tato akce pomohla zvýšit povědomí o československých legionářích a jejich činech, které vedly ke vzniku samostatného Československa,“ uvedl starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Největší veteránská organizace

Prvorepubliková Československá obec legionářská patřila ke státotvorným organizacím, které zastávaly ideály demokracie a humanismu v meziválečném Československu. Stala se se svými téměř 50 tisíci členy největší veteránskou organizací.

Po okupaci v roce 1939 byla nacisty násilně zrušena a velká část členů se zapojila do protinacistického odboje. Svou činnost obnovila v roce 1945, jenže po nástupu komunistického režimu byla opět protiprávně zrušena a působila pouze v exilu.

Až po pádu totality byla v již svobodném státě obnovena a v roce 2003 pak do svých řad přijala takzvané novodobé válečné veterány. Československá obec legionářská v současné době sdružuje téměř čtyři tisíce členů – válečných veteránů, jejich rodinných příslušníků, potomků legionářů a svých sympatizantů.

Postupně se ČsOL stala ekonomicky silnou organizací, která cílevědomě a účelně realizuje své dlouhodobé projekty s celorepublikovým dosahem. Podobně jako se dokáže postarat o pomoc válečným veteránům a svým členům v sociální a zdravotní oblasti.

Ohodnoť článek

Foto Praha 8

Štítky Praha 8, Libeň, Libeňský zámek, legionáři, Praha, Československo, Ondřej Gros, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libeňský zámek svítil v barvách trikolory. Osmička oslavila výročí Československé obce legionářské  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.