Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hřbitov bláznů v Bohnicích se stane majetkem metropole. Spravovat ho bude Praha 8

Několik let trvalo jednání o tom, kdo bude spravovat bohnický hřbitov. Nyní je již jasno. Majitelem takzvaného hřbitova bláznů v Bohnicích se stane Praha, která jej svěří do správy Praze 8. Stát by se tak mělo v květnu. Hřbitov dříve patřil pod ministerstvo zdravotnictví a patřil k bohnické psychiatrické léčebně. Byli zde pohřbíváni zesnulí choromyslní. Poté byl jako nepotřebný majetek předán Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a byl uzavřen pro veřejnost. Na hřbitově už se znovu pohřbívat nebude.

Na hřbitově dojde k obnovení komentovaných prohlídek

Podle pražského radního Jana Chabra (TOP 09) je dané území v bezútěsném stavu. „Docházelo tady k neoprávněným vstupům a vznikaly černé skládky. Městská část má zájem o tento pozemek a chce se o něj starat,“ řekl Chabr.

Místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek (Patrioti pro Prahu 8) uvedl, že jakmile to půjde, dojde k obnovení komentovaných prohlídek hřbitova. „Někdy i Don Quijote vyhraje boj s větrnými mlýny,“ dodal místostarosta, který zde osobně za necelých deset let provedl v rámci komentovaných prohlídek více než 5600 návštěvníků.

Na hřbitově bláznů je pohřbeno více než 4000 osob

Bohnický hřbitov byl dokončen a vysvěcen 12. září 1909, a to jako součást Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Jako první zde byl pohřben jedenáctiletý František Janovský. Ročně se zde pohřbívalo asi 80 pacientů. Celkově je tady pochováno více než 4000 osob. Od 70. let dvacátého století se na hřbitově již nepohřbívalo a místo postupně chátralo. V roce 1984 se zde ještě natáčela scéna z filmu Amadeus režiséra Miloše Formana a pak již hřbitov pouze chátral.

Hřbitov bláznů se nachází západně od psychiatrické léčebny a nedaleko zahrádkářské kolonie či zvířecího hřbitova. Již v minulosti o něj projevila zájem právě Praha 8, kdy se domluvila se státem na správě hřbitova a plánovala obnov zdí i kaple. K obnovení pohřbívání zde nemůže dojít také z toho důvodu, že nejsou známá konkrétní místa, kde jsou nebožtíci pohřbeni.

Je potřeba opravit vstupní bránu a provést úklid hřbitova

Podle místostarosty Vítka je v první řadě třeba opravit vandaly poškozenou vstupní bránu a provést úklid hřbitova. Následně by se měl vypracovat projekt na rekonstrukci poškozené kapličky a poté obnovit komentované prohlídky a umožnit vstup veřejnosti.

Není třeba měnit něco, co návštěvníky tolik láká, tedy to kouzlo neplynoucího času. Jen je třeba zabránit hrozícímu zřícení dominanty hřbitova –⁠ kapličce s márnicí. A také opravit mohylu věnovanou vojákům zemřelým ve světové válce,“ doplňuje místostarosta Vítek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 8

Štítky ČR, správa, památky, Praha, bohnický hřbitov, hřbitov bláznů, Praha 8, hřbitov, Bohnice, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Jiří Vítek, Jan Chabr, TOP 09, Miloš Forman, František Janovský, Psychiatrická léčebna Bohnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřbitov bláznů v Bohnicích se stane majetkem metropole. Spravovat ho bude Praha 8  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.