Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Praha 8 si připomene atentát na Heydricha. Nad Vychovatelnou vznikne mural

Praha 8 se zapojila do projektu Galerie hlavního města Prahy MuralArtUM 2020, v rámci které Praha výtvarně upravuje nevzhledné betonové plochy v obydlených oblastech. Zeď nad Vychovatelnou v Praze 8 bude nově vyprávět příběh operace Anthropoid.  Soutěže se zúčastnilo 23 námětů a odborná komise vybrala dílo výtvarníka Jakuba Marka.

„Žijeme v místech, které hrály významnou roli během druhé světové války a cítíme potřebu příběhy odboje proti nacistickému Německu vyprávět i nastupujícím generacím. Forma grafitti a komixu je mladým bližší než psaný text či přednáška. Proto byla naše volba jasná – připomenout touto formou kolemjdoucím či jedoucím jednu z nejvýznamnějších událostí moderních českých dějin – Operaci Anthropoid, která vyvrcholila popravou českého kata – říšského protektora Reinharda Heydricha právě v bývalé zatáčce pod Vychovatelnou,“ uvedl k výběru autor námětu a radní Prahy 8 Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8).

Soutěže se zúčastnilo celkem 23 námětů a odborná komise vybrala dílo výtvarníka Jakuba Marka. Jeho návrh komise ocenila pro propojení tématu muralu s historickým příběhem, který se odehrál v nejbližším okolí. Nevýhodou je prázdný prostor kresby, který možná bude znehodnocen tagy a jinými graffiti. Z návrhu však vyplývá ochota autora spolupracovat na opravách malby a její udržitelnosti během roční expozice.

Dílo bude pojato narativně, přesvědčivě, jednoduše a čistě. Návrh byl oceněn také pro svou nejlépe zvládnutou formu zpracování tématu (ideový námět – příběh operace Anthropoid), doplňující nedaleký památník.

K realizaci by mělo dojít letos na jaře. „Rádi bychom dílo odhalili nejpozději v květnu, kdy si budeme připomínat 79 let od této významné události. Plánujeme na tento měsíc velkou dobrodružnou QR hru pro malé i velké a hotové dílo bude jednou z jejích zastávek,“ doplnil radní Švarc.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Praha 8

Štítky mural, street art, Praha 8, Anthropoid, Praha, Operace Anthropoid, Atentát na Heydricha, Jakub Marek, Galerie hlavního města Prahy, druhá světová válka, Michal Švarc, Nacistické Německo, Reinhard Heydrich, Vychovatelna, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Praha 8 si připomene atentát na Heydricha. Nad Vychovatelnou vznikne mural  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.