Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jindřiška Nováková, nejmladší popravená žena v Mauthausenu, má novou pamětní desku

Jindřišce Novákové bylo před sedmdesáti osmi lety pouhých 14 let. Většina lidí ji zná jako „tu holčičku s kolem“. Byla to totiž právě Jindřiška, která odklidila Kubišovo zakrvácené kolo po útoku na Reinharda Heydricha. Za tuto, byť nepřímou, účast na operaci Anthropoid byla v říjnu 1942 nacisty popravena. Stala se tak nejmladší popravenou ženou v Mauthausenu. Radnice Prahy 8 nyní kompletně zrekonstruovala její pamětní desku na budově ZŠ Bohumila Hrabala, kam Jindřiška chodila.

Mladá hrdinka za svůj čin zaplatila životem

Když Jozef Gabčík a Jan Kubiš přijeli 27. května 1942 na kolech do Kirchmayerovy ulice v Praze-Holešovicích, pouze jednomu z nich se podařilo na kole i odjet. Druhé kolo zůstalo na místě a právě pro něj se poté, co v její rodině našel úkryt jeden z parašutistů, Jindřiška vrátila. Kolo odvedla ke kamarádovi Mirkovi Piskáčkovi, který jej rozebral a rozřezal. Bohužel si toho všimly místní ženy. Gestapo následně shromáždilo dívky z Libně a Vysočan, a to včetně Jindřišky. A ačkoliv ji svědkyně v tomto okamžiku neidentifikovaly, po prozrazení kontaktů uvázla v síti a skončila v Mauthausenu. Za svou nepřímou účast ji nacisté 24. října roku 1942 v 11 hodin a 12 minut popravili. Byla nejmladší popravenou ženou v Mauthausenu.

V rámci renovace došlo k očištění desky od původních nátěrů a nečistot, nanesení nového grafického nátěru, přezlacení nápisů, kašérské práce na desce a nápisu, patinování a grafická úprava fotografie Jindřišky Novákové.

Jindřišky hrdinství i následnou statečnost při výsleších gestapem si lze vůbec těžko představit. Stejně tak jako u mnohých dalších. Proto na své hrdiny nesmíme zapomínat. Nejen v našich myslích, ale i na místech, která jsou jejich připomínkou,“ vysvětlil starosta Ondřej Gros péči o pamětní desky a památníky v Praze 8.

4. září 2014, symbolicky v den svátku všech Jindřišek, byla Jindřišce Novákové odhalena pamětní deska na budově ZŠ Bohumila Hrabala v Zenklově ulici v Praze 8, kterou dívka navštěvovala. Na desce se však kromě času podepsal také vandalismus, a tak se radnice Prahy 8 rozhodla během září desku kompletně zrekonstruovat.

Nápis na desce říká:
„Jindřiška Nováková, *6. 5. 1928 Podmokly, †24. 10. 1942 Mauthausen. Navštěvovala tuto školu v letech 1938-1942. Byla popravena za pomoc členům skupiny Anthropoid při vykonání atentátu na zastupujícím říšském protektorovi Reinhardu Heydrichovi. Nezapomeneme.“

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha8.cz

Štítky vzpomínka, Jindřiška Nováková, Operace Anthropoid, Praha 8, Koncentrační tábor Mauthausen-Gusen, pamětní deska, Praha, Reinhard Heydrich, Bohumil Hrabal, Jan Kubiš, Jozef Gabčík, Ondřej Gros, nacismus, Anthropoid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Igor Paška

Chci vás opravit. Jindřiška si došla pro kolo, které Jan Kubiš při svém úniku z místa činu nechala opřené nedaleko bydliště Novákových. To druhé kolo bylo pořád opřeno nedaleko místa činu.

Pondělí, 5. října 2020, 17:38Odpovědět

Martin Kulicka

Nemyslíte že není zase tak důležité, že jsou v článku hrubky, ale podstatný je obsah? Je to o smrti čtrnáctileté holčiny, dítěte, které mělo celý život před sebou. Přečtěte si o tom jak ti zasr.... němčouři v Mauthausenu popravovali a hrubky už řešit nebudete.

Pátek, 2. října 2020, 20:02Odpovědět

Miroslav Heyduk

...a mediální patolízalové sametový pučistů, jako chytří árijci opět účelově překrucují lidské hodnoty...dívka Jindřiška Nováková NEBYLA POPRAVENA, ALE ZAVRAŽDĚNA

Pátek, 2. října 2020, 19:19Odpovědět

Michala Ondr

Pokud autorka chce, aby její článek někdo četl, možná by si ho po sobě nejdříve mohla přečíst ona sama.

Pátek, 2. října 2020, 08:38Odpovědět

Otakar Obr

Pokud chceme uctít památku mladé dívenky, neměli bychom mít v článku hrubky. Památka toho děvčátka si to nezaslouží. Tragikomické ovšem je, že pamětní deska je na škole, kde se snad skrývá nějaký češtinář.

Pátek, 2. října 2020, 01:05Odpovědět

Jindřiška Nováková, nejmladší popravená žena v Mauthausenu, má novou pamětní desku  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.