Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Praha 8 postavila basketbalové hřiště, na kterém se nedá hrát. Nevhodný povrch zvolili, aby hluk neobtěžoval občany

Městská část Praha 8 v roce 2015 dokončila revitalizaci Karlínského náměstí, úpravy se dočkalo i basketbalové hřiště. Jenže jako povrch vybrali v projektu pískový mlat, který je pro tento sport nevhodný. Vedení radnice výměnu neplánuje, starosta Ondřej Gros argumentoval tím, že povrch není dunivý a neruší tak okolo žijící občany. Hřišť s umělým povrchem je přitom v jiných částech Osmičky několik a to přímo pod okny domů.

Na problém s povrchem upozorňoval Jiří Sekera už v únoru letošního roku. Povrch ničí boty i míče, hráči na něm kloužou a mohou se odřít. Ozval se magistrátu, který ho odkázal na Prahu 8, pozemek totiž patří právě Osmičce. Z platformy Změňte.to, kam mohou lidé posílat podněty ke zlepšení veřejného prostoru, mu přišla odpověď, že se žádná úprava neplánuje.

„Jde v podstatě o jediné veřejně přístupné hřiště na basketbal v Karlíně. Nicméně jeho povrch je z pískového mlatu, na kterém se basketbal hrát nedá. Když jsem kolem toho kontaktoval paní Solomonovou jako radní pro sport, bylo mi řečeno, že můj podnět byl přeposlán na životní prostředí a na kulturu. Nicméně z něj se mi doteď nikdo neozval,“ řekl na zasedání Zastupitelstva městské části Praha 8 19. června Sekera.

Interpeloval starostu Ondřeje Grose (ODS), ten mu pak odpověděl písemně. Žádná úprava se konat nebude.

„Celková výměna povrchu by byla velmi nákladná"

„Předpokládám, že mlatový povrch na sportovišti byl zvolen záměrně, a to především s ohledem na skutečnost, že se jedná o park v zástavbě domů. Jedná se proto o povrch, který nemá při využívání nežádoucí dunivé efekty, a tak nejsou občané bydlící v blízkosti parku rušeni. Nejedná se o plochu pro provozování soutěžního basketbalu, ale rekreační využití je zde určitě příjemné,“ napsal Gros.

Sekerovi doporučil, aby využil sportoviště s umělým povrchem na sídlišti Invalidovna nebo školní hřiště přímo v Karlíně u Základní školy Petra Strozziho.

„Celková výměna povrchu by byla velmi nákladná. Dále se dá předpokládat, že by byla spojena také s obsáhlou administrativou, protože se jedná o park situovaný v památkově chráněném území. O výměně povrchu proto v tuto chvíli neuvažujeme,“ uzavřel Gros.

Z hriště je na mapách atrakce

Praha 8 nechala na Karlínském náměstí opravit rozvody energií, restaurovat kašnu i upravit terén. Prostor osadila litinovými ploty, instalovala pítka, na dětské hřiště zase nové herní prvky. A vybudovala také hřiště pro veřejnost. Celkem revitalizace podle ČTK vyšla na 52 milionů korun, velká část šla z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Basketbalových hřišť s umělým povrchem v zástavbě domů je přitom na území Prahy 8 několik, například v Okořské nebo Chvatěrubské, oba plácky hned pod okny panelových domů.

Mezitím se z basketbalového hřiště, kde se basketbal nedá hrát, stala atrakce na Google mapách. Je označeno jako Socha basketbalového koše a uživatelé k ní píší recenze. „Vskutku originální instalace. Socha symbolizuje nejen vášeň pro basketbal, a sport jako takový, ale rovněž i neúnavnou odvahu sportovců překonávat překážky všeho druhu. Socha je naprosto geniálně postavena na místě téměř připomínajícím basketbalové hřiště. Opravdu skvělý počin,“ napsal Petr Bárta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky basketbal, hřiště, Praha 8, Gros, Karlínské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Matoušek

Inu, záměr se povedl. Hluk z hraní basketbalu opravdu není slyšet. ????‍♂️

Úterý, 30. července 2024, 15:12Odpovědět

Mirek Sekera

Nechal bych to zaplatit, toho kdo to vymyslel. Když to neumí tak ať se do toho nes*re. Tolik trotlum na úřadech a každý si myslí že zná všechno a neumí vlastně nic.

Sobota, 27. července 2024, 13:27Odpovědět

Josef Volfík

Postavili hřiště, ale nedá se na něm hrát. Inu, geniové.

Sobota, 27. července 2024, 06:55Odpovědět

Praha 8 postavila basketbalové hřiště, na kterém se nedá hrát. Nevhodný povrch zvolili, aby hluk neobtěžoval občany  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.