Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Hodiny na Florenci už zase ukazují čas. Na místo se vrátily po třech letech

Unikátní dvanáctimetrové hodiny od dneška opět ukazují čas v Praze a dalších devíti světových metropolích. Konstrukci museli odstranit v roce 2020, zatékalo do ní, byla zrezivělá a hrozilo, že spadne. Rekonstrukce nebyla možná, na místě je teď proto replika.

Plastiku akademického sochaře Rudolfa Svobody, kterou zprovoznili v roce 1985, museli demontovat létě roku 2020. „V roce 2020 se museli hodiny sejmout, protože koroze nosného prvku byla v takovém stavu, že to bylo nebezpečné,“ popsal na slavnostním zprovoznění hodin Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy, která měla projekt na starost.

„Na začátku jsme vedli dlouhou debatu, zda má být prvek zachován v původním technickém provedení. Nebylo to ale možné, degradace byla veliká,“ dodal Jílek. Rekonstrukci nedoporučili ani statici.

Na Florenci teď proto stojí replika. Tu vyrobili v zámečnictví Kovo Lang v Jaroměřicích nad Rokytnoupřesně podle původní. Repasi hodin prováděla stejná firma, která je vyrobila, pražská Elektročas. „Dnes už tam ale nepracoval nikdo, kdo by byl schopen hodiny restaurovat, takže museli povolat veterána, který s tím věděl rady, zpátky do práce,“ doplnil radní Michal Hroza (TOP 09).

„Městská část byla iniciátorem tohohle uměleckého díla, je z období brutalismu. Je to taková pomyslná brána do Prahy 8,“ uvedl místostarosta Prahy 8 Tomáš Hřebík (STAN).

Na Florenc se vrací unikátní hodiny, původní plastiku nahradila replika

Na plácek u stanice metra Florenc se po třech letech vrací hodiny, které ukazují i světový čas. Původní plastiku museli kvůli korozi vyměnit za repliku, ukazatele času ale jen prošly opravou. Fungovat hodiny zase budou od půlky listopadu, zbývá...

Hodiny osadili přibližně před měsícem, čekalo se ale na úpravu okolí náměstíčka. „Řešili jsme, aby žulové kameny odpovídaly stavu, v jakém byly původně. Aby se zapadaly i barevně. Měli jsme objednaný kámen v kamenolomu, při jeho rozlomení jsme zjistili, že tak kvalita není taková, jaká jsme předpokládali,“ popsal místopředseda představenstva Technologií hlavního města Prahy Tomáš Novotný.

Konstrukce má dvanáct metrů a je ošetřena antigrafitti nátěrem. Hodiny vybavili řídícím systémem, který umožňuje dálkový dohled dispečinku. Změněn je i sklon povrchu náměstí, aby do konstrukce už nezatékalo.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytnuto rodinou Rudolfa Svobody, Eva Hradilová

Štítky Florenc, hodiny, Technologie hlavního města, rekonstrukce, replika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

A teď už máme Karlín zcela hotový.

Čtvrtek, 7. prosince 2023, 17:10Odpovědět

VIDEO: Hodiny na Florenci už zase ukazují čas. Na místo se vrátily po třech letech  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.