Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

VIDEO: Štvanická lávka prochází zátěžovými zkouškami. Otevřít se má v červenci

Na Štvanickou lávku, která propojí Holešovice s Karlínem, dnes vyjelo šest nákladních vozů v rámci statické zátěžové zkoušky. Odborníci měří, zda se stavba chová podle původních výpočtů. Pěší a cyklisté by ji měli mít možnost poprvé využít během července.

Testy na lávce, která je sestavená ze speciálního kompositu UHPC, už probíhají třetím dnem. „Dynamické zkoušky skončily včera, byly dvoudenní. Měly jsme tu půltunové břemeno, budič kmitu, který rozkmital celou lávku a pomocí senzoru se měřilo, jak se chová, jak se houpe. Na konci jsme ještě udělali test, kdy po ní chodilo asi čtyřicet lidí tam a zpět,“ popsal na prohlídce lávky projektový manažer firmy Skanska Michal Kunc

V rámci dnešní statické zkoušky na lávku najede šest nákladních aut, které v každém poli mají přesně danou pozici, kde mají stát. „Kolegové z Kloknerova ústavu usadí čidla a podle průhybu lávky se spočítá, zda se chová tak, jak se předpokládalo,“ řekl Kunc. Jedno pole trvá změřit asi tři hodiny, dnes proběhnou tři měření, zítra další tři. 

FOTOGALERIE: Štvanická lávka vydrží dvě stě let a při povodních se zvedne, popisuje její architekt

Stavba dlouho očekávaného propojení Karlína s Holešovicemi už se blíží ke konci. Štvanická lávka zanedlouho dosáhne Bubenského nábřeží a na jaře už se po ní projdou první lidé. Lávka je kromě užitku jedinečná i technicky. Použili na ni speciální...

Podle jednoho z architektů lávky Petra Teje, jsou statické zatěžovací zkoušky jsou standartní procedurou, která probíhá při otevření každého mostu. 

„Pokud vše půjde dobře, tak Štvanickou lávku budeme otvírat v průběhu července," informoval náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Tento týden mají podle Kunce dělníci dokončit i veškeré práce v korytě Vltavy. „Od konce června už nebude Vltava hyzděná našimi dočasnými konstrukcemi,“ řekl Kunc.

Stavba lávky, která je složena z celkem šedesáti segmentů, je zkoordinována s dalšími projekty na všech vyústěních. Bubenské nábřeží má být dokončeno ve chvíli otevření lávky, v Karlíně bude vyústění napojeno na cyklostezku A2, která je v realizaci. Na ostrově Štvanice zase probíhá rekultivace podle návrhu architekta Radka Kolaříka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Štvanická lávka, zkouška, stavba, Karlín, Holešovice, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Štvanická lávka prochází zátěžovými zkouškami. Otevřít se má v červenci  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.