Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Výstavišti a v Holešovické tržnici proběhnou opravy za 228 milionů. Dokončí Křižikovy pavilony a divadlo Spirála

Městská firma Výstaviště Praha letos na Výstavišti v Bubenči dokončí opravu Křižíkových pavilonů a divadla Spirála a bude také investovat do modernizace rozvodny či opravy Lapidária. V Holešovické tržnici bude opravovat několik hal. V součtu půjde do obou areálů 228 milionů Kč. Magistrát pak bude pokračovat v dostavbě vyhořelého Průmyslového paláce.

Není tajemstvím, že oba areály byly dlouhodobě zanedbávané. U Výstaviště jsme již loni viděli to velké oživování. Město tam již skrze VP zainvestovalo spoustu peněz. Bohužel u tržnice má rozvoj několikaleté zpoždění. Většina budov je zanedbaných, i ty veřejné meziprostory," řekl na tiskové konferenci radní Adam Zábranský (Piráti).

Z celkové sumy půjde většina peněz, a sice 161,8 milionu, do Výstaviště. Výstaviště Praha například vloží 12 milionů do finální úpravy střech Křižíkových pavilonů, po jejich kompletní opravě vzniká na střeše místo pro posezení a zeleň. Další peníze investuje do akustického řešení pavilonů. Oprava fasády Lapidária si letos vyžádá 11 milionů a firma pořídí také takzvané modulární jednotky s toaletami, pokladnami či vrátnicemi.

Do opravy divadla Spirála investuje firma  71,3 milionu. V celkové částce je zahrnuta například zvuková a osvětlovací technika, vyřešení akustiky malého sálu, nákup židlí, teleskopu motorického hlediště a další techniky.

FOTOGALERIE: Dělníci začali vztyčovat konstrukci vyhořelého křídla Průmyslového paláce

Dělníci na Výstavišti v pražské Bubenči začali vztyčovat novou ocelovou konstrukci dostavovaného křídla Průmyslového paláce, které vyhořelo v roce 2008. Práce potrvají několik měsíců, základní skelet budovy má být hotov do konce letošního roku....

Divadlo Spirála zvýší kapacitu o sto míst

„Většina stavby je hotová, nyní se dělají, dá se říci, dokončovací práce," řekl předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl. Dělníci dodělávají uvnitř budovy povrchy, nátěry, omítky. Pořizuje se vybavení šaten, zázemí, barů a dalších prostor. Před prázdninami, nejpozději o prázdninách začnou být do divadla montovány technologie, a sice zvuková a projekční technika a další divadelní technologie. „Ale to všechno přijde až po dokončení stavby," řekl Hübl.

Ve zrekonstruované Spirále zůstanou zachovány unikátní konstrukce včetně spirálové rampy a kopule z kovových trubek. Zároveň v divadle přibude jevištní, zvuková a osvětlovací technika a menší sál pro 250 až 300 lidí k pořádání komornějších koncertů. Kapacita hlavního sálu bude 750 diváků, což je o 100 více, než byla původní kapacita.

Provoz a dramaturgii Spirály bude mít na starosti Výstaviště Praha. Program plánuje představit v dubnu. Nová Spirála přivítá první diváky letos na podzim. Na výstavišti je už sestaven tým, který dramaturgii chystá. „Tým pracuje již nyní a začal ji připravovat, jsou tam obchodníci, produkční, o prázdninách začnou nastupovat technici," dodal Hübl.

Divadlo Spirála vzniklo v roce 1991 přestavbou dřívějšího Panoramatického divadla. Válcové Panoramatické divadlo bylo v roce 1960 zastřešené trubkovou ocelovou kopulí, kterou navrhl Ferdinand Lederer a která je zmenšenou verzí zastřešení pavilonu Z na výstavišti v Brně. Konstrukce kopule byla při přestavbě v roce 1991 zachována jako technická a kulturní památka. Autory přestavby z roku 1991 jsou architekti Jindřich Smetana, Jan Louda, Tomáš Kulík a Zbyšek Stýblo.

Oprava unikátního pražského divadla Spirála se prodraží o téměř padesát milionů

Rekonstrukce divadla Spirála na pražském Výstavišti bude dražší, náklady se proti původně plánované částce 217,4 milionu korun bez DPH zvýší o zhruba 48,4 milionu korun. Přidělení peněz městské firmě Výstaviště Praha dnes schválili pražští radní....

Firma hledá historické fotografie tržnice pro oslavu výročí

Největší investicí na Výstavišti je dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce, v roce 2008 zcela shořelo jedno z jeho dvou křídel. Dokončeny jsou podle radního všechny výkopy, vybudován je suterén pod vyhořelým křídlem, vjezd pro kamiony, dělníci vztyčili většinu ocelových konstrukcí a hotova je jáma pro vzduchotechniku a zrekonstruována většina vitráží.

V tržnici se firma připravuje na kompletní rekonstrukci hal 27 a 28, do kterých půjde 28 milionů. Stavební úpravy haly číslo 11 si vyžádají 19 milionů a další peníze půjdou na rekonstrukci infocentra v hale číslo 1 a projektovou dokumentaci pro opravu haly číslo 35. Loni byla zahájena oprava historické burzy, do které město již vložilo asi 70 milionů a další peníze si oprava ještě vyžádá.

Vedení firmy bude letos pracovat na oslavách 130. výročí vzniku tržnice, které připadá na příští rok. Firma vyhledává fotografie a příběhy, přičemž oslovila také veřejnost. „Tento rok se tomu budeme intenzivně věnovat a podíváme se blíže na historii areálu," řekla mluvčí Výstaviště Praha Linda Antony.

Zisk firmy činil loni 15 milionů Kč, což je meziročně víc. Tržby z pronájmu činily 143 milionů korun. Celkem se na Výstavišti uskutečnilo 126 akcí, z toho osm pořádala firma VP. V tržnici to bylo 42 akcí, z nich 25 pořádalo Výstaviště Praha. Areál Výstaviště loni navštívily necelé dva miliony lidí a tržnici na 2,5 milionu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tran Anh Tuan, Eva Hradilová, Jiří Šebek, Výstaviště Praha

Štítky Výstaviště Praha, Holešovická tržnice, opravy, divadlo, program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Výstavišti a v Holešovické tržnici proběhnou opravy za 228 milionů. Dokončí Křižikovy pavilony a divadlo Spirála  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.