Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

U pražské Vltavské vznikne informační centrum k budoucí filharmonii

U pražské stanice metra Vltavská vznikne centrum s vyhlídkou, které bude zaměřené na informování veřejnosti o plánované stavbě nové pražské filharmonie a rozvoji okolního nevyužitého území. Centrum bude mít podobu dočasné modulární stavby a otevřít by mohlo koncem příštího roku. Samotná filharmonie by podle plánů Prahy měla stát v roce 2032.

Takzvaný brownfield Bubny-Zátory se nachází mezi stanicemi metra Vltavská a Nádraží Holešovice a v budoucnu by na něm měla podle plánů města vyrůst čtvrť pro až 25 tisíc lidí. Nová filharmonie, jejíž stavbu začalo připravovat minulé vedení magistrátu, bude umístěna poblíž Vltavské u nábřeží.

Plánované informační centrum bude sloužit k informování o postupné přeměně brownfieldu. „Mělo by sloužit i jako vyhlídka na přilehlá staveniště, zejména Vltavské filharmonie, a multifunkční prostor pro pořádaní akcí pro veřejnost jako výstavy, prezentace či dětské akce," uvedla za přípravný tým projektu filharmonie sdělila mluvčí Adéla Kovářová. V informačním centru budou také modely Vltavské filharmonie a dalších projektů, dodala.

Přípravu stavby filharmonie má na starosti městská příspěvková organizace Pražská developerská společnost, která podle mluvčí zahájila předběžné tržní konzultace s potenciálními dodavateli. „Následovat bude výběrové řízení na design a dodavatele stavby, a paralelně probíhá diskuse o možných variantách provozu. Naším záměrem je otevřít informační centrum koncem roku 2024," uvedla Kovářová.

Novou budovu filharmonie u stanice metra Vltavská v Holešovicích navrhnou architekti z dánské Bjarke Ingels Group. Dokončena by měla být v roce 2032 a stát by měla přes šest miliard.

Na filharmonii město dříve vypsalo mezinárodní architektonickou soutěž, ve které uspělo dánské studio Bjarke Ingels Group. To nyní pracuje na finální studii, která by podle dřívějších informací měla být hotova na podzim. Celá projektová dokumentaci město vyjde na zhruba miliardu korun, u stavby hovořil odhad z loňského června o částce 9,4 miliardy korun. Vedení magistrátu chce na stavbu, která by měla podle harmonogramu začít v roce 2027, získat státní příspěvek a zvažuje i zapojení soukromých investorů.

V plánovaném areálu má působit Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, Česká filharmonie nebo hudební oddělení Městské knihovny v Praze. Kulturní funkci doplní i kavárny, restaurace a obchodní prostory. Podle dřívějších informací má mít filharmonie tři sály - koncertní pro 1800 diváků, menší pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí s kapacitou až 700 osob.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bjarke Ingels Group

Štítky Filharmonie, hudba, stavba, architektura, informační centrum, Vltavská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U pražské Vltavské vznikne informační centrum k budoucí filharmonii  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.