Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Praha 6 otevřela přírodní památník. Tvoří ho ořešáky z Lidic

Městská část Praha 6 vytvořila na pomezí Vokovic a Veleslavína přírodní památník, který tvoří sedm ořešáků. Ty vyrostly z ořechů tajně posbíraných v roce 1942 v Lidicích.

Z ořechů vypěstovali šedesát stromů

Šestka nejdřív nechala plochu mezi základní školou Na Dlouhém lánu a železniční tratí revitalizovat. „Bylo zde odvedeno hodně práce ohledně ošetření dřevin a úprav terénu, umístili jsme zde dřevěné lavičky k sezení a také informační panely s příběhem ořešáků z Lidic. Podařilo se tak obnovit symbolické propojení mezi Prahou 6 a Lidicemi a vytvořit důstojné památné místo lidických událostí,“ uvedla v tiskové zprávě radní Prahy 6 Eva Smutná.

Po vypálení Lidic, od něhož dnes uplyne 80. let, ořechy tajně nasbírali na statku rodiny Rákosových dva chlapci a donesli je domů. Z nich se podařilo vypěstovat šedesát stromků, deset z nich pak v Praze šest vysadil zahradník Jiří Procházka. Z nich se dochovalo sedm a upozornil na ně před svou smrtí Vladimír Procházka, syn zahradníka.

„Snad se ozvou i další města, která možná mají lidické ořešáky na svém území"

„Místní skauti ze zdejších stromů nasbírali ořechy, které jsme předali k vypěstování. Přibližně po deseti letech by tak mohlo být k dispozici dalších asi dvacet ořešáků. Částí z nich bychom doplnili naše památné místo, část bychom poslali do Lidic, případně nabídli dalším obcím," dodala Smutná.

S nápadem zachránit stromy přišel Spolek pro Hanspaulku, poté se přidal i Památník Lidice a Spolek pro zachování odkazu českého odboje. „Snad se ozvou i další města, která možná mají lidické ořešáky na svém území. Mohla by tak vzniknout živá vzpomínka na Lidice i na dalších místech republiky,“ řekla Gabriela Havlůjová, předsedkyně Spolku pro zachování odkazu českého odboje.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky ořešáky, památník, Lidice, válka, Praha 6, Praha, ořešák, ořechy, strom, Vokovice, Veleslavín, Vyhlazení Lidic, Vladimír Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 6 otevřela přírodní památník. Tvoří ho ořešáky z Lidic  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.