Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Osada Baba v Praze 6 má vlastní webové stránky i mobilní aplikaci

Pražský magistrát spolu s dalšími institucemi spustil novou mobilní aplikaci a webové stránky věnované Osadě Baba na území Prahy 6. Na stránkách baba1932.com mají lidé možnost seznámit se s tímto unikáním obytným souborem funkcionalistických vil. Metropole zároveň zahájila zpracování územní studie na citlivou úpravu veřejných prostranství v této lokalitě. Do návrhu finální podoby se zapojí také místní obyvatelé.

Ocenění Evropské dědictví pro Osadu Baba

V loňském roce získal výjimečný soubor funkcionalistických staveb na Babě prestižní ocenění Evropské dědictví neboli European Heritage Label (dále EHL). Souběžně při přípravách na udělení EHL byl zahájen projekt Baba 1932. Ten je zaměřen na osvětu a posilování vědomí občanů o tomto kulturním dědictví.

Součástí zpracování územní studie bude také participační proces, do kterého se zapojí zejména rezidenti obytného souboru. Smyslem tohoto kroku je zahájit širokou debatu nejen nad podobou revitalizace prostranství, ale také nad obsahem aktivit, které jsou náplní projektu.

Praha rovněž spustila webové stránky na TOMTO ODKAZE, které umožňnují veřejnosti seznámit se s komplexními informacemi o unikátním obytném souboru na Babě. Stránky spolu s webovou aplikací slouží jako nejsnadnější forma k přehledné orientaci přímo v lokalitě. Do budoucna by měl přímo na Babě vzniknout také infopanel s dalšími podrobnostmi.

Aktuálně zahájená územní studie se má stát podkladem pro úpravu veřejných prostranství. Vzniká ve spolupráci Prahy s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy a vítězem veřejné soutěže – ateliérem ARCHUM architekti s.r.o. V rámci studie se řeší podoba revitalizace a kultivace veřejných prostranství, která zlepší vzhled památkové zóny Baba a zároveň pozitivně ovlivní kvalitu bydlení i hodnotu zdejších nemovitostí.

Kvalitní veřejný prostor i zázemí pro návštěvníky

Praha se v průběhu své historie hned několikrát zapsala do dějin světové architektury. Jedním z jejich vrcholů je i funkcionalistická osada Baba. Praha nyní této unikátní oblasti splácí dlouholetý dluh: díky projektu Baba 1932 zde vznikne kvalitní veřejný prostor, ale i zázemí pro návštěvníky. Územní studie zároveň Babu ochrání před nevhodnými zásahy,“ říká pražská radní pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu Hana Třeštíková.

Podle náměstka primátora pro oblast územního rozvoje Petra Hlaváčka je cílem nové studie podpora, zachování a rozvoj historické hodnoty. „To vše na základě udržitelné památkové ochrany, zkvalitnění obytného prostředí pro místní obyvatele a vytvoření kvalitního zázemí včetně technické infrastruktury této výjimečné lokality. Neočekáváme přitom zásadní změny pro život obyvatel v daném místě ani zvýšenou koncentraci turistů,“ doplňujě Hlaváček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto baba1932.com

Štítky Osada Baba, internet, webové stránky, Praha 6, Praha, webová stránka, veřejné prostranství, mobilní aplikace, Pražský magistrát, projekt, Hana Třeštíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osada Baba v Praze 6 má vlastní webové stránky i mobilní aplikaci  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.