Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Proměna Kulaťáku je v další fázi. Podívejte se, jak bude vypadat Vítězné náměstí

Úpravy Vítězného náměstí v Praze 6 jsou na dobré cestě, plánovaná proměna postoupila do další fáze. Magistrát prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) a Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) zahájí přípravu zadávacího řízení na výběr generálního projektanta úprav Kulaťáku. Celkové náklady na přeměnu lokality jsou odhadovány na zhruba půl miliardy korun a příprava by měla být hotova v březnu 2021.

Uvolnění středu náměstí a posunutí dopravy

Další fází, do které postoupila plánovaná proměna Kulaťáku, je připravení zakázky na výběr generálního projektanta revitalizace. O to se postará město prostřednictvím technické správy komunikací. Autory vítězného návrhu nového vzhledu Vítězného náměstí jsou Pavel Hnilička Architekti.

Základní myšlenkou návrhu úprav dosud nedostavěného náměstí je podle architektů uvolnění jeho středu odsunutím tramvajového a automobilového provozu. Volný střed tak může jako místo pro trhy, veřejná shromáždění, startovní místa závodů a podobně. Hodnota tohoto veřejného prostoru spočívá podle architektů v jeho univerzálnosti.

Kdo bude autorem projektu zatím není jasné, toho vybere hlavní město v roce 2021. Cena navazující projektové dokumentace včetně dozoru autora koncepční studie nad zpracováním projektové dokumentace je odhadovaná na 48 milionů korun. Stavba by pak měla začít v roce 2024, finální cena bude ve stovkách milionů.

Námitky k plánům

Plány na přeměnu náměstí jsou zatím koplikovány různými námitkami. Například armáda si nepřeje posunutí tramvajové zastávky blíž k sídlu Generálního štábu, důvodem mají být bezpečnostní obavy. Námitky jsou podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra z hlediska celého projektu největší komplikací. „Přeměnu náměstí bude třeba též zkoordinovat s vnějším ‚obchvatem‘ mezi Evropskou a Svatovítskou. A také s rekonstrukcí Šolínovy ulice. V těchto případech ale problém nevidím,“ uvedl Adam Scheinherr (Praha sobě).

Právě propojení ulic Evropská a Svatovítská a opravy Šolínovy ulice by měly navázat na proměnu Kulaťáku. Právě silnice v Šolínově ulici je v havarijním stavu. 

Ohodnoť článek

Foto Pavel Hnilička Architekti

Štítky vizualizace, stavby, Vítězné náměstí, Kulaťák, Dejvice, Praha, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Adam Scheinherr, Pavel Hnilička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Proměna Kulaťáku je v další fázi. Podívejte se, jak bude vypadat Vítězné náměstí  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.