Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Starosta Kolář by měl za posudky vyvodit zodpovědnost, vyzývají Piráti z Prahy 6

Na radnici Prahy 6 to opět vře. Opoziční Piráti žádají, aby na čtvrtečním zasedání zastupitelstva městské části vyvodil starosta Ondřej Kolář (TOP 09) osobní zodpovědnost za předražené právní posudky. Kontrolní výbor už před nedávnem upozornil, že jde o plagiáty. I přesto za ně radnice zaplatila skoro milion korun. Poté, co se o kauzu začala zajímat média, rezignoval na pozici vedoucího právního odboru Břetislav Malásek.

„Vedoucí právního odboru pan Malásek nyní odstoupil. Plnou politickou i právní odpovědnost za tyto pochybné statisícové zakázky však nese starosta Kolář. V rámci svých gescí mimo jiné plně odpovídá za právní odbor, navíc také část zakázek osobně domluvil,“ říká Ondřej Chrást, předseda zastupitelského klubu Pirátů.

Piráti proto chtějí situaci na nadcházejícím jednání zastupitelstva řešit. „Piráti Prahy 6 na zastupitelstvu opakovaně žádali vysvětlení, kterého se jim nikdy nedostalo. Proto stále vyzývají starostu k vyvození osobní odpovědnosti,“ vyzývá Chrást.

Zastupitelstvo Prahy 6 neprojednalo kontroverzní posudky. Piráti dál požadují odvolání Koláře

Zastupitelstvo Prahy 6 na program včerejšího jednání nezařadilo projednání zakázky na kontroverzní právní posudky. Piráti kvůli dvěma údajně padělaným posudkům požadují odvolání starosty Ondřeje Koláře (TOP 09). Starosta to označil na facebooku...

Praha 6 si v letech 2016 až 2019 objednala u pražského advokáta Petra Kubíčka celkem 12 právních stanovisek, z nichž značná část dle nálezů Kontrolního výboru zastupitelstva Prahy 6 vykazuje známky plagiátorství. U některých právních textů byly podstatné části kompiláty, celé odstavce a strany byly převzaty z veřejně dostupných diplomových prací a internetových platforem, aniž by je autor uváděl jako zdroj. Jenom za tyto pochybné posudky vyplatila Praha 6 prokazatelně téměř milion korun.

Podle Koláře posudky prověřil kontrolní výbor a Kubíček po zveřejnění kauzy v médiích peníze za posudky vrátil.

Právní posudky od Kubíčkovy advokátní kanceláře se týkaly účasti a postavení obce ve správních řízeních a měly Praze 6 pomoci například efektivněji vést stavební řízení a řešit vyvlastnění. Podle serveru Aktuálně.cz ale jde o plagiáty poskládané z veřejně dostupných dokumentů bez uvedení zdrojů. „Z radnice někdo vynesl pracovní materiály a začal psát kauzu. Noviny to otiskly, odvolávaly se na pracovní verzi dokumentu, kde skutečně citace nebyly. Nikoho ale už nikdy nenapadlo podívat se na tu verzi stanoviska, za kterou se zaplatilo,“ uvedl už dříve na sociální síti starosta.

Foto TOP 09

Štítky ČR, správa, Praha, Praha 6, zastupitelstvo, Kolář, Piráti, Ondřej Kolář, radnice, Česká pirátská strana, Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, TOP 09, Petr Kubíček, Ondřej Chrást, Chrást

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Kolář by měl za posudky vyvodit zodpovědnost, vyzývají Piráti z Prahy 6  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.