Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIZUALIZACE: Ve finále soutěže na dostavbu Vítězného náměstí je pět návrhů, vítěze oznámí v září

Podobu chybějícího čtvrtého kvadrantu na Vítězného náměstí budou lidé znát už toto září. Porota bude vybírat z návrhů pěti architektonických týmů. Jejich nápady si lidé budou moci prohlédnout na venkovní výstavě a v komentářích se k nim pak vyjádřit.

Do soutěže se přihlásilo 44 týmů, pět finalistů pochází z České republiky i dalších evropských zemí. Tým MVRDV z Nizozemí, česko-německé konsorcium Pavel Hnilička Architects+Planners a Baumschlager Eberle Architects, nizozemské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti, česká kancelář A69 – architekti a další česko-nizozemské uskupení Cityförster a Studio Perspektiv.

„Představené projekty respektují ráz, který Dejvicím vtiskl už před sto lety architekt Engel, současně jsou ale originální, pestré a v souladu s trendy moderní architektury. Především se však snaží splnit požadavky a potřeby lidí vyplývající ze současného života Dejvic,“ popsal v tiskové zprávě Petr Palička, ředitel Penta Real Estate.

Návrhy budou vystaveny přímo na Vítězném náměstí nebo na webu www.4kvadrant.cz. Do 11. června se k nim lidé mohou vyjádřit.

„Před vyhlášením soutěže se místní obyvatelé i návštěvníci území mohli podělit o své hodnocení současného stavu, ale i navrhnout, co v území chybí. Tyto podněty se staly součástí zadání soutěže. Nyní budou komentáře veřejnosti k soutěžním návrhům předány porotě jako jeden z podkladů pro její rozhodování,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Návrat z plánovací kanceláře ONplan, která soutěž organizuje.

Na místě vyroste budova s byty, kancelářemi, obchody a restauracemi. K tomu postaví i objekt pro Vysokou školu chemicko-technologickou, kde budou učebny, zázemí pro studenty, prostory pro veřejnost a minipivovar.

Městská část Praha 6 pak v kvadrantu získá nové kulturní centrum o ploše až tři tisíce metrů čtverečních, které nabídne dva kutlurní sály pro koncerty, výstavy, divadelní představení i akce místních.

Vítěze vybere a v září vyhlásí mezinárodní porota, která má nezávislou část složenou z architektů, urbanistů i krajinářů, a závislou, kde jsou zástupci investora, VŠCHT, Prahy 6, hlavního města a Institutu plánování a rozvoje.

Čtvrtý kvadrant, vymezený ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů, je zatím prázdný. Urbanistickou koncepci Dejvic a Vítězného náměstí navrhl ve 20. letech architekt Antonín Engel, projekt ale nebyl dokončen.


 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát hlavního města

Štítky Vítězné náměstí, architektura, soutěž, návrhy, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Ve finále soutěže na dostavbu Vítězného náměstí je pět návrhů, vítěze oznámí v září  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.