Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze 5 by mohlo vzniknout přes dvě stě nových družstevních bytů. Bydlení bude až o třetinu levnější

Na ulici Radlická v Praze 5 by mohlo vzniknout až 266 nových družstevních bytů, kde by lidé bydleli až o 30 procent levněji než dosud. V hlavním městě by takto mohlo být vybudováno až tisíc bytů ročně. Návrh Dostupného družstevního bydlení ještě musí schválit zastupitelstvo.

Inspirovali se v zahraničí

S projektem přišla radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová (STAN), která se inspirovala v zahraničí. „Vypíchla bych případ Curychu. Je to sice bohaté město, ale až 30 procent bytů tam vzniká družstevně. To umožňuje snižovat ceny bydlení,“ řekla Marvanová Kordová na tiskové konferenci.

„I lidé ze střední vrstvy potřebují pomoci s bydlením, nejen sociálně nejslabší. Cílíme na střední vrstvy, rodiny s dětmi, seniory. A na obyvatele, kteří působí v profesích, které město potřebuje jako jsou učitelé, zdravotníci, hasiči a další,“ dodala Marvanová. Podle ní by lidé mohli bydlet až o 30 procent levněji než dosud.

Podmínkou je bezdlužnost a trvalý pobyt v Praze

V projektu jde o byty k bydlení, nejsou investiční. Není možné, aby je družstevníci dál pronajímali. Aby se lidé mohli o družstevní byty ucházet musí splnit podmínky bezdlužnosti vůči státu i městu, nesmí mít exekuce ani insolvence, musí mít trvalý pobyt v Praze a nesmí mít vlastní bydlení.

Na Radlické by měli vybudovat až 266 bytů, z toho třetina bude jen pro město. Dvě třetiny budou otevřeny Pražanům. Přes webové stránky už se přihlásilo přes 350 lidí.

„Ulice Radlickou i Plzeňskou plánuje městská část zhumanizovat"

Výběr funguje na principu kdo dřív přijde, pokud bude o jeden byt víc zájemců, budou se losovat pod notářským dohledem. Po 99 letech si pak družstvo bude moc pozemek pod stavbou odkoupit od města za tržní cenu.

Praha 5 už měla na místě vypracovanou studii. „Ulice Radlickou i Plzeňskou plánuje městská část zhumanizovat, z nepřívětivých ulic udělat místa pro bydlení,“ řekla starostka páté městské části Renáta Zajíčková (ODS).

Vytipovány jsou další městské pozemky

Projekt se bude schvalovat na zastupitelstvu v červnu. Nejdříve s ním nesouhlasili Praha Sobě a Piráti, ti ale obrátili. „S Piráty je shoda, zapracovala jsem jejich požadavky. S klubem Praha Sobě je to složitější, tam tu podporu nemám, ale nechtěla jsem to na sílu tlačit radou. Je to věc, ke které se musí vyjádřit zastupitelé,“ vysvětila Marvanová Kordová.

Zájem o projekty projevili i zástupci městské části Praha 10 a 12.  „Nyní máme vytipovány další městské pozemky, na kterých takto může v Praze vznikat až tisíce bytů ročně. Ve spolupráci s městskou částí Praha 13 je plánovaný projekt na výstavbu 150 družstevních bytů v ulici Oistrachova," popsala plány radní v tiskové zprávě.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky byty, družstvo, bydlení, projekt, rada, zastupitelstvo, Radlická, Praha, městská část, Hana Kordová Marvanová, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Praha sobě, Curych

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 5 by mohlo vzniknout přes dvě stě nových družstevních bytů. Bydlení bude až o třetinu levnější  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.