Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Andělu vznikly stojany pro kola přímo v silnici

Na pražském Andělu najdou cyklisté nové stojany na kola, a to přímo v silnici pěší zóny. Cyklostojany tak netvoří překážku ani chodcům, ani motoristům. Jejich instalace trvala podle mluvčího městské části Praha 5 Stanislava Brunclíka dva roky a jde o iniciativu předsedy dopravního výboru Prahy 5 Jana Panenky (ODS).

V Evropě běžná věc, v Praze zatím výjimka

Zatímco v mnoha městech Evropy je takzvaný cyklo-parking, tedy parkování kol přímo v silnici, relativně běžnou praxí, v Praze jde spíše o výjimku.

„Jsem potěšen, že po dvouletém úsilí se mně podařilo prosadit realizaci tohoto záměru. Kola netvoří překážku chodcům ani automobilům a cyklostojany navíc pomáhají kultivovat veřejný prostor,“ uvedl k vybudování nových stojanů Jan Panenka.

Hodně lidí, dopravní křižovatka a rozvoj, to je pro mě Smíchov, říká starostka Renáta Zajíčková

Další díl ze seriálu rozhovorů se starosty a starostkami městských částí nás zanese na Smíchov, kde jsme si povídali se starostkou Prahy 5 Renátou Zajíčkovou (ODS), která díky výsledkům uplynulých voleb nově zasedne ve sněmovně. V rozhovoru je řeč...

Obavy řidičů z omezení provozu

V České republice zatím převládají pro parkování kol v silnici pouze barevně vyznačená stání, která však nedovolují kolo uzamknout ke stojanu a řidiči aut je často ignorují.

Předseda dopravního výboru Prahy 5 dodává, že u řidičů motorových vozidel většinou panují obavy z omezení dopravy. „Cyklostojany ovšem naopak spíše pomáhají. Třeba tím, že brání nechtěnému parkování aut v kritických místech, kde zaparkované auto představuje bezpečnostní problém. Třeba před přechody pro chodce a podobně,“ uzavřel Panenka.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 5

Štítky doprava, cyklistika, kola, parkování, stojany, Praha 5, silnice, Praha, Jan Panenka, Evropa, ODS, Stanislav Brunclík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Andělu vznikly stojany pro kola přímo v silnici  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.