Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Andělu vznikne nové cyklodepo pro elektrokola

Nedaleko pražské křižovatky Anděl bude nové cyklodepo pro překládku zboží a jeho další rozvoz po centru města na elektrokolech. Umístěno bude na Plzeňské ulici pod městským okruhem. V cyklodepu bude sídlit osm firem a v budoucnu by měly přibýt další. Cílem je zlepšit stav ovzduší v centru města. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Provoz bude zajištěn prostřednictvím městské firmy Technická správa komunikací (TSK).

První cyklodepo vzniklo loni na Těšnově

První takzvaný depot.bike vznikl loni v listopadu na Těšnově. Cyklodepo funguje tak, že firmy zde mají kontejnery, kam přivezou své zásilky. Odsud je kurýři vezou na kolech lidem. V případě nemožnosti doručení zásilek se balíčky vrací zpět, nikoliv do vzdálených skladů. Tím se snižují emise ve městě.

Hlavní město zajistí podle dokumentu vhodný prostor pro překládku zásilek z nákladních vozidel na nákladní kola. Jejich provoz a veškerá rizika spojená s dodáním zásilek k příjemcům budou zajišťovat jednotlivé společnosti. Těch bude zpočátku osm a v budoucnu k nim přibudou další. Část z nich funguje již na Těšnově.

Provoz zajistí TSK

Provoz bude zajištěn prostřednictvím TSK, která je správcem pozemků, na kterých depo bude fungovat. Firma zajistí rovněž bezpečnostní prvky jako je třeba oplocení či závora a zajistí provoz společných služeb. Depo bude na parcele umístěno na dobu neurčitou. Smlouvu budou logistické společnosti uzavírat s TSK.

Depa na Těšnově a u Anděla nebudou jediná. Vedení města před časem řeklo, že v budoucnu vznikne síť cyklodep. Mohla by jich být až desítka. Kde přesně budou, zatím ale není jasné. Na jejich přesném počtu a umístění bude magistrát spolupracovat s Institutem plánování a rozvoje (IPR).

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, služby, doprava, ekologie, Praha, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Těšnov, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Andělu vznikne nové cyklodepo pro elektrokola  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.