Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podoba nového terminálu na Smíchově je schválená. Podívejte se na vizualizace

Pražský magistrát zadá projektantům, aby začali s přípravou dokumentace pro územní rozhodnutí stavby plánovaného dopravního terminálu na Smíchovském nádraží. Radní města schválili finální podobu, na základě které sdružení společností Metroprojekt, Sudop EU, Sudop Praha a ateliér A69 architekti projekt připraví. Proti původním plánům se mírně změnila konstrukce střechy terminálu, z projektu zmizela také centrála Správy železnic (SŽ), na kterou byla vypsána zvláštní architektonická soutěž.

Přestupy mezi metrem, tramvajemi, vlaky a příměstskými spoji

Na terminálu má být možné přestupovat mezi metrem, tramvajemi, vlaky a příměstskými spoji. Terminál má být zastřešen, do patra nad vlakové nádraží má být přemístěno nynější autobusové stanoviště Na Knížecí. Opravena bude nádražní budova, jejíž centrální část bude součástí terminálu, a přibude čtvrté vlakové nástupiště. Součástí projektu je stavba P+R parkovacího domu pro 1000 aut.

Projektanty terminálu magistrát vybral v soutěži loni v březnu, před zahájením prací na dokumentaci k územnímu rozhodnutí musela podle smlouvy s dodavateli konečnou podobu ještě jednou schválit rada. Podle schváleného dokumentu byla mírně přepracována konstrukce zastřešení terminálu, které by mělo mít kromě konstrukčních změn tmavší barvu. Z urbanistického pohledu je podle dokumentu největší změnou vyčlenění nynějšího jižního křídla nádraží, kde bude nové sídlo SŽ a možná i jiných státních firem či institucí.

Pivovar, rušný Anděl a smíchu stejně jako jinde. Podívejte se, jak se žije na Smíchově

V dalším díle seriálu Za rohem se podíváme na Smíchov, druhou nejstarší čtvrť v Praze. Existovala prokazatelně už ve třináctém století a za svou historii si toho zažila hodně – slavnostní hostinu po korunovaci Václava II., budování vinic nebo...

Otevření v roce 2026

Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) řekl, že město počítá s otevřením terminálu v roce 2026. „Očekáváme dva až tři roky přípravy stavby a zhruba dva roky výstavbu," řekl. Dodal, že náklady pro město, které budou zahrnovat zejména výstavbu nového autobusového terminálu a P+R parkoviště, jsou odhadovány přes dvě miliardy korun. Další náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) dodal, že v projektu se počítá s využitím moderních postupů například v hospodaření s vodou nebo s využitím obnovitelných zdrojů energií.

„Hlavní město Praha se rozhodlo v prostorách stávajícího Terminálu Smíchov instalovat prototyp části zastřešení," píše se dále ve schváleném dokumentu. To má sloužit jednak k otestování nových technologií a jednak k tomu, aby se s podobou seznámila veřejnost. Prototyp by se měl na nádraží objevit letos.

FOTO: Legendární smíchovské nádražce Oáza končí smlouva. Nahradí ji food court

Restaurace Oáza je podnik, kterých je dnes v Praze už relativně málo. Jde o dnes už legendární nádražní hospodu s klasickou línou atmosférou uprostřed uspěchaného Smíchovského nádraží. Oáza se během let stala útočištěm například pro básníka Ivana...

Rekonstrukce nádraží, opravy nástupišť i podchodů

Terminál bude mít podle plánů města několik úrovní. Z Nádražní ulice povedou podchody železnice k nástupištím. V druhé úrovni bude samotná stanice, která bude na stejné rovině jako dnes, a nad ní je v plánu terminál pro příměstské a dálkové autobusy. Pod terminálem bude metro. Všechny úrovně a druhy dopravy budou vzájemně propojeny.

Práce město koordinuje se SŽ, která bude mít na starosti zejména rekonstrukci budovy nádraží a železniční stanice včetně opravy nástupišť, vytvoření jednoho nového a opravy podchodů. Vznikne také lávka přes železnici, která spojí Smíchov, Radlice a budovanou čtvrť Smíchov City mezi nádražím a Na Knížecí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MHMP

Štítky terminál, MHD, železnice, stavby, Praha, projekt, Smíchov, Správa železniční dopravní cesty, Pražský magistrát, Sudop Praha, Metroprojekt Praha, SUDOP EU a.s., Smíchovské nádraží, oprava, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podoba nového terminálu na Smíchově je schválená. Podívejte se na vizualizace  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.