Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pivovar, rušný Anděl a smíchu stejně jako jinde. Podívejte se, jak se žije na Smíchově

V dalším díle seriálu Za rohem se podíváme na Smíchov, druhou nejstarší čtvrť v Praze. Existovala prokazatelně už ve třináctém století a za svou historii si toho zažila hodně – slavnostní hostinu po korunovaci Václava II., budování vinic nebo třeba pobyt Mozarta. V současné době je ale dynamickou částí Prahy, kde moderní budovy rostou vedle starých památek.

Smích, chov nebo smíchání?

I když by se na první pohled mohlo zdát, že název Smíchova pochází od slova smích, čtvrť ke svému jménu pravděpodobně přišla jinak. Odborníci se v teoriích sice rozcházejí, ale jedno z možných vysvětlení říká, že Smíchov pochází od slova smíchati se, protože na začátku se v oblasti usídlovalo hodně lidí z různých vesnic.

Další variantou je, že zde velkou část pozemků koupil Jan Smíchovský anebo že tu místní zemědělec Eduard Wejšera dostal povolení k chovu dobytka – to už byl potom jen krůček od smí chovat ke Smíchovu.

Poněkud poetičtější příběh, jak přišla čtvrť k názvu, je spojen s Horymírem a jeho koněm Šemíkem. Když Horymír skokem z Vyšehradu přeskočil Vltavu, otočil se a vysmál se králi Křesomyslovi, který ho chtěl dát popravit. Toto vysvětlení je ale spíše nepravděpodobné.

Vlak, metro i autobusy

Smíchovské nádraží je důležitým dopravním uzlem pro celou Prahu. V příštím roce by tu měla začít dlouho odkládaná rekonstrukce. Starou nádražní budovu nahradí nová, moderní. K prostoru pro autobusy, tramvaje i vlaky přibude velké parkoviště pro osobní automobily.

Donedávna se v nádražní budově nacházela restaurace Oáza, o které jsme před časem psali zde. Restaurace už je bohužel trvale uzavřena a prostor převzal nový nájemce.

Ruch velkoměsta…

Asi hlavním centrem čtvrti je stanice metra Anděl, která disponuje velkým množstvím obchodů, hlavně díky nákupnímu centru Nový Smíchov. Nedaleko centra je kancelářská zóna. I díky zaměstnancům místních firem a studentům několika škol v okolí je na Andělu vždycky zaručeně rušno.

… i oáza klidu

I zde se ale nachází tichá místa. Hned před nákupním centrem stojí nenápadná synagoga, jedna ze dvou funkcionalistických v Praze. V současné sobě slouží jako archiv Židovské obce. Kousek opodál, na náměstí 14. října, najdeme naopak křesťanský svatostánek – kostel sv. Václava. Ten se nachází uprostřed malého parku, kde v zimě bývá pro místní ledová plocha na bruslení. 

Park Sacré Coeur se nachází také nad nákupním centrem a přímo z něj se tam také dá dostat po visutém mostě. Jde o park s kaplí, kde dříve fungoval výchovný ústav pro bohaté dívky.  Hned za ním, v Holečkově ulici, začínají Kinského sady a cesta na Petřín.

Místní obyvatelé mohou zavítat i do rozsáhlých parků Santoška a Na Skalce nebo na Mrázovku, kde si kromě klidné procházky mohou užít i sportovních možností. K dispozici je například fotbalové hřiště, běžecký okruh nebo hřiště pro petanque.

Sport ostatně hraje na Smíchově velkou roli. K území patří Císařská louka, kde se nachází kemp, golfové hřiště, lanový areál nebo třeba půjčovna paddleboardů. Sídlí tu také Loděnice Dukly Praha, a tak je Vltava obvykle plná kanoistických talentů. I proto se tu každoročně konají prestižní Primátorky.

Závan umění

Nedaleko Mrázovky stojí vila Bertramka, která se celosvětově proslavila díky Mozartovi. Hudební skladatel tu totiž nějakou dobu pobýval a dokonce zde dokončil svou operu Don Giovanni. Bylo to právě při jeho první z pěti návštěv Prahy. Během tohoto pobytu také pronesl památnou větu: „Mí Pražané mi rozumějí,“ když Češi na rozdíl od vídeňských obyvatel náležitě docenili jeho Figarovu svatbu.

Mozart však není jediný hudebník, který si Smíchov oblíbil. Jen kousek od Bertramky se nachází dům, ve kterém žil Karel Gott s rodinou. Mezi moderní reprezentanty Smíchova na hudební scéně patří kapela Mig 21. Frontman Jiří Macháček kapelu na koncertech pravidelně představuje jako pánskou taneční, pěveckou a striptérskou skupinu z Prahy 5 - Smíchova.

Pivovarská tradice

Jednoznačnou dominantou městské části je samozřejmě smíchovský pivovar. Ten sídlí v ulici Na Knížecí a v současnosti jde o jediný plně funkční pivovar v Praze. Nedávno vyšla kniha Smíchov sobě, která bohatou historii pivovaru mapuje a představuje ji fanouškům.

První várku piva na Smíchově sládci uvařili už v roce 1871 a během roku vzrostl objem výroby na deset tisíc hektolitrů. Smíchovské pivo si oblíbil třeba císař František Josef I., který jej ochutnal při jedné ze svých návštěv.

Portfolio pivovaru se postupně rozšířilo. Staropramen má dnes svůj řetězec restaurací Potrefená husa, jehož pobočky se nachází po celé republice. Ne každý ví, že na Smíchově se vaří také piva Braník, Ostravar nebo Velvet.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Za rohem, Smíchov, čtvrť, Praha, anděl, pivovar, Václav II. Český, pivo, obchodní centrum, vinice, korunovace, František Josef I., Karel Gott, Jiří Macháček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovar, rušný Anděl a smíchu stejně jako jinde. Podívejte se, jak se žije na Smíchově  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.