Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha 5 nekoupí usedlost Cibulka v Košířích. Majitel změnil názor

Praha 5 nakonec neodkoupí usedlost Cibulka v Košířích. Její majitel Oldřich Vaníček nejprve radnici oslovil s nabídkou odkupu, teď však změnil názor a vedení městské části napsal, že o prodej již zájem nemá a jedná s jiným zájemcem. Odkup chátrajícího areálu za nejvýše 105 milionů korun schválili koncem loňského roku zastupitelé Prahy 5. O osudu nevyužité usedlosti se jedná již od 90 let. Za tu dobu ji několikrát obsadili squatteři.

Právník a prezident Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Vaníček oslovil místostarostu Prahy 5 Lukáše Herolda (ODS) ohledně odkupu usedlosti předloni v dubnu. Napsal, že jeho původní plán přestavět usedlost na domov pro seniory se neuskutečnil a podle jeho názoru by měla sloužit kulturním a společenským účelům ve prospěch obyvatel Prahy 5. K odkupu městské části nabídl akciovou společnost Cibulka, která soubor budov a pozemků vlastní a jejíž je Vaníček jediným akcionářem. Jeho vyjádření ČTK shání.

Majitel usedlosti změnil názor

Po loňském projednání orgány Prahy 5, které s odkupem souhlasily, však majitel změnil názor, o čemž právního zástupce radnice oficiálně informoval koncem března. Advokát s ohledem na předsmluvní zodpovědnost doporučil vedení městské části, aby radnice požadovala náhradu za vynaložené náklady například na právní služby nebo vypracování znaleckých posudků, s čímž radní souhlasili.

O kupní smlouvě měli původně znovu jednat zastupitelé, opozice na městské části kritizovala posudkem stanovenou cenu 105 milionů korun jako příliš vysokou s ohledem na stav nemovitostí. Scházel jí také konkrétní záměr využití. Vedení radnice na žádost opozice souhlasilo s vypracováním kontrolního znaleckého posudku a dalších studií, zohledňujících nutnou rekonstrukci, její financování a budoucí využití usedlosti.

Původní usedlost vznikla zřejmě ve 14. století

Původní hospodářská usedlost vznikla zřejmě ve 14. století, její současná památkově chráněná podoba je z první třetiny 19. století. Součástí areálu jsou kromě usedlosti také hospodářské budovy a další drobné stavby v parku. Po roce 1989 přešel areál do soukromého vlastnictví. Prázdnou usedlost několikrát obsadili squatteři, mezi lety 2012 a 2015 měli s majitelem uzavřenou smlouvu. Po jejím vypovězení areál odmítli opustit, vystěhovala je policie.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eliška Čejková, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, správa, památky, reality, Praha, Praha 5, Cibulka, Košíře, radnice, Oldřich Vaníček, městská část, Ústřední automotoklub České republiky, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 5 nekoupí usedlost Cibulka v Košířích. Majitel změnil názor  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.