Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

S úklidem v ulicích Prahy 5 pomáhá společnosti FCC nové elektroauto

PR článek

Vozový park společnosti FCC, která na Praze 5 zajišťuje širokou škálu komunálních služeb, rozšířila dodávka poháněná elektromotorem. Využijí ji zejména pracovníci ručního úklidu a péče o městskou zeleň. Úklid ulic a udržování zeleně se již obejdou bez zplodin z naftových motorů.

„Pořízení elektroauta samozřejmě vítám, myslím, že je čas přicházet s novinkami, které mohou zlepšit životní prostředí v naší městské části, která je dnes silně zatížena především tranzitní dopravou,“ říká starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková. „Beru to jako jednu z prvních vlaštovek a doufám, že se objeví další. Sama uvažuji o výměně radničního auta se spalovacím motorem za elektroauto, a pokud se přidají další, bude se v Praze 5 žít zase o něco lépe.“ 

„Auto již bylo ozkoušeno v ostrém provozu a velmi se osvědčilo. Díky elektromotoru může být nasazeno například i ve večerních hodinách. Dojezd více než 190 km na jedno nabití je pro potřeby pracovníků, kteří se starají o úklid ulic, naprosto postačující. Baterie je plně nabitá za 6 hodin,“ dodává Libor Luňáček, regionální ředitel obchodu FCC. 

Dodávka Maxus EV 80 uveze několikasetkilogramový náklad. O pohon se stará elektromotor naladěný na výkon 100 kW. Zajímavostí je využití 56kWh lithium-fosfátové baterie, která je nehořlavá, nejde téměř poškodit a zvládne třikrát více nabíjecích cyklů než lithium-iontová baterie. Bylo myšleno i na komfort řidiče a posádky, vůz má automatickou převodovku, klimatizaci a další komfortní prvky. Hlavní výhodou je téměř nulová hlučnost a minimální, téměř žádné vibrace v kabině.

Společnost FCC zajišťuje na Praze 5 širokou paletu služeb. Jedná se o strojní čištění chodníků včetně chodníků v parcích, úklid nemotoristických komunikací a svoz košů z autobusových zastávek. V letních měsících vozy FCC osvěžují ulice Prahy 5 kropením a mlhou. V ulici Klikatá provozuje logistické centrum, které zároveň slouží pro parkování techniky a běžnou údržbu. Vzhledem k tomu, že se jedná o místo přímo v intravilánu MČ Praha 5, může společnost FCC zajišťovat operativně požadavky radnice.

Firma provádí celoročně strojní čištění motoristických komunikací, na jaře a na podzim probíhá blokové čištění. Nemotoristické komunikace jsou čištěny ručně, právě především k odvozu odpadu z ulic slouží nový vůz poháněný elektromotorem. Elektroauto přináší bezemisní a tichý provoz, což je v městském prostředí zásadní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky elektroauto, Praha 5, úklid, Praha, elektromotor, Renáta Zajíčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S úklidem v ulicích Prahy 5 pomáhá společnosti FCC nové elektroauto  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.