Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tomáši Holému byla dnes v Praze odhalena pamětní deska. Byl jsem tu rád, stojí na ní

Dnes odpoledne proběhla v ulici Petra Rezka v Praze 4 akce, při které se vzpomínalo na herce Tomáše Holého. V rámci této akce byla na domě s adresou Petra Rezka 3 odhalena pamětní deska. Právě v těchto místech prožil jeden z nejslavnějších československých dětských herců většinu svého života.

Tomáš Holý se do povědomí veřejnosti dostal díky filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku, který zpracovala režisérka Marie Poledňáková. Neodmyslitelně spjatý je Tomáš také s filmem Jak dostat tatínka do polepšovny. Už předtím se však Tomáš Holý objevil i v úspěšném snímku Marečku, podejte mi pero! a dětském filmu Ať žijí duchové. Mezi další jeho filmy patřilo například Setkání v červenci nebo Za trnkovým keřem.

Tomáš Holý se nakonec sám rozhodl v herecké kariéře nepokračovat a další role odmítal. Svých dvaadvacátých narozenin se nedožil, tragicky zemřel při autonehodě ve voze, který sám řídil. S ulicí Petra Rezka však Tomáše Holého pojí téměř celý jeho život. Ve dvou letech se s rodiči přistěhoval do Nuslí a i po rozvodu a odchodu otce tam zůstal se svou matkou.

Iniciátorem aktivity a zároveň autorem konceptu desky je Ota Kars, výtvarnicí pak Kristýna Plíhalová. „Naše městská část s radostí podpořila Iniciativu Nuselské party, která vzpomíná na jednoho z našich nejslavnějších mladých herců. Jako obyvatel Prahy 4 a za své filmové dílo si Tomáš Holý jistě zaslouží pamětní místo, kam na něj budou lidé moci chodit vzpomínat,“ uvedl místostarosta pro kulturu a majetek Michal Hroza (TOP 09).

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky film, herec, Tomáš Holý, Nusle, pamětní deska, Praha, Petr Rezek, Marie Poledňáková, Jak dostat tatínka do polepšovny, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Marečku, podejte mi pero!, Otakar Svoboda, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Míla Fialová

Doporučuji autorovi, aby si to po sobě přečetl, než to publikuje. Paní Poledňáková je Marie.

Čtvrtek, 10. června 2021, 20:06Odpovědět

Tomáši Holému byla dnes v Praze odhalena pamětní deska. Byl jsem tu rád, stojí na ní  |  Praha 4  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.