Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Praha má stále zájem o vydraženou budovu pošty Na Strži, nejvyšší cenu chce přeplatit

Vedení hlavního města má stále zájem o budovu České pošty v Praze 4, přestože už proběhla elektronická aukce. Za celkem tři nemovitosti má pošta dostat skoro čtyři sta milionů, podle Prahy je to ale málo a je připravena poště nabídnout víc. Praha se aukce kvůli právním omezením nemohla zúčastnit.

Pošta požadavkům města nevyhověla

Aukce se konala minulý čtvrtek, město se jí ale podle vlastních slov nemohlo kvůli právním omezením zúčastnit. Její podmínky označili za diskriminační. 

„Opakovaně jsem zástupcům České pošty na jednáních sděloval, že samotný proces aukce znamená, že Praha nemá možnost ty nemovitosti získat,“ uvedl na tiskové konferenci radní pro majetek, legislativu a transparentnost Adam Zábranský (Piráti).

Znamenalo by to například, že rada musí předem schválit maximální výši příhozu, což by samozřejmě zjistili ostatní přihazující.

„Od počátku jsme chtěli, aby Česká pošta dala Praze možnost dorovnat nejvyšší nabídku, která vzejde ať už z aukce, nebo z výběrového řízení. Protože to je ta cesta, kdy má Praha reálně možnost si obhájit nákup nemovitostí za cenu vyšší než obvyklou, protože bude vědět konkrétní částku. Bohužel přes naše snahy aukce proběhla bez této možnosti, proto teď zvažujeme další kroky,“ dodal Zábranský.

Pošta v aukci prodala nemovitosti v Praze za 400 milionů. Je to diskriminace, zlobí se hlavní město

Česká pošta v elektronických aukcích nabízela tři nemovitosti v Praze, prodala je za skoro čtyři sta milionů korun. Zájem o objekt v ulici Na Strži v mělo i hlavní město, to se ale aukce nemohlo zúčastnit. Podmínky aukce označilo vedení města za...

Pošta získala příliš málo, říká primátor

Pobočku chce ale hlavní město stále odkoupit, dokonce tvrdí, že cena, za kterou ji v aukci nakonec nejvyšší nabídce odklepli, je příliš malá.

„I když se zřejmě pošta zřejmě snažila udělat trik, který umožní, aby získala co největší cenu, z našeho pohledu získala cenu malou,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda (ANO).

Vydražením získala pošta skoro 400 milionů korun. „Jsme přesvědčeni, že ty nemovitosti mají vyšší hodnotu. Připravíme materiál do rady, návrh, který by znamenal, že Praha dá poště nabídku na odkup těch nemovitostí za cenu vyšší než vydraženou,“ popsal plány Zábranský. Podle něj mají nemovitosti vyšší hodnotu i než jaká vyšla ze znaleckého posudku.

„Není to otázka peněz, ale funkčnosti. Tuto oblast potřebujeme mít zabezpečenou"

Svoboda dodal, že hlavní město by bylo ochotno zaplatit víc. Řekl, také že bude jednat se zřizovatelem pošt, ministerstvem vnitra „Chceme dosáhnout nějaké dohody, která bude pro Prahu akceptovatelná. Není to otázka peněz, ale funkčnosti. Tuto oblast potřebujeme mít v nějaké podobě zabezpečenou,“ zmínil Svoboda.

Magistrát by chtěl v budově zachovat poštu, zřídit administrativní prostory Praze 4, která je v současní době v nájmu, a připravit dostupné bydlení. 

„Město tam několik desetiletí významným způsobem investuje do veřejné dopravy a k tomuto území je velmi citlivé. Takže jestli si někdo myslí, že tam velmi snadným způsobem vyprojektuje a prosadí nějaký věžový dům, tak to možná není úplně rozumná úvaha,“ zdůraznil Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro oblast územního a strategického rozvoje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky Česká pošta, Praha, aukce, nemovitosti, pobočka, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Ještě nebyly zrušeny a opuštěny vybrané 300 poboček České pošty a už otevřeli v Praze Ukrajinskou. Tohle je pokračování, ne aukce ale akce mafie sobě. O důvodech dnešního stavu bahna čtěte zde ve vláknech diskuse, píšu pod Komentáře, Glosy a další články na drbně.

Středa, 27. září 2023, 11:33Odpovědět

Praha má stále zájem o vydraženou budovu pošty Na Strži, nejvyšší cenu chce přeplatit  |  Praha 4  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.