Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Pošta v aukci prodala nemovitosti v Praze za 400 milionů. Je to diskriminace, zlobí se hlavní město

Česká pošta v elektronických aukcích nabízela tři nemovitosti v Praze, prodala je za skoro čtyři sta milionů korun. Zájem o objekt v ulici Na Strži v mělo i hlavní město, to se ale aukce nemohlo zúčastnit. Podmínky aukce označilo vedení města za diskriminační.

Praha chtěla místo aukce výběrové řízení

Elektronické aukce proběhly ve čtvrtek od devíti hodin. Pošta nabídla k prodeji tři nemovitosti v Praze 4, byla mezi nimi i budova v ulici Na Strži, jejíž vyvolávací cena byla tři sta deset milionů. Právě tu chtělo i hlavní město.

„Opakovaně jsme požadovali, aby pošta u pobočky Na Strži uplatnila stejný postup jako jsme se domluvili u nemovitostí v Moravské a Jindřišské, kdy Praha dostane možnost získat nemovitosti za cenu odpovídající nejvyšší nabídce ve výběrovém řízení. Tímto postupem by pošta získala maximum prostředků a Praha by reálně měla možnost nemovitost nabýt,“ uvedl v tiskové zprávě Adam Zábranský (Piráti), radní pro majetek, legislativu a transparentnost. 

„Uspět v aukci je pro Prahu extrémně složité, protože to vyžaduje předchozí schválení nejvyššího možného příhozu radou a toto usnesení může uniknout a dostat se k ostatním účastníkům aukce. Navíc tento proces velmi komplikuje možnost nákupu nemovitosti za cenu vyšší než obvyklou, což obecně možné je, nicméně je potřeba to řádně odůvodnit, což se při předem neznámé částce dělá těžko,” dodal Zábranský.

Podmínky podle Prahy zvýhodnili jiné zájemce

Podmínky aukce hodnotí hlavní město jako diskriminační. Jak uvedl Vít Hofman, pokud se jí Praha zúčastnila, porušila by zákon.

„V nabízené budově by například měla zůstat pobočka pošty i po případném prodeji, neboť podle předem stanovených požadavků by v menší části fungovala dál v pronájmu po dobu třikrát pět let a novému majiteli by platila nájemné. Jenže vzhledem ke skutečnosti, že nájemní smlouva by byla součástí kupní smlouvy a byla by schvalována současně s nabytím vlastnického práva, nemohlo by hlavní město tuto povinnost reálně splnit,“ vysvětlil Hofman. Praha totiž musí záměr pronajmout nemovitost zveřejnit nejméně patnáct dní předem.

Další podmínkou je v případě rekonstrukce zajistit poště náhradní prostory o velikosti minimálně 3 tisíc metrů čtverečních ve vzdálenosti do pěti set metrů. Takovou možnost ale město nemá, je přitom jasné, že budovu bude potřeba opravit. „Tato podmínka ve smlouvě tak zvýhodňuje zájemce o nemovitosti České pošty, kteří podobné náhradní prostory v takovéto vzdálenosti od budovy mají,“ uvedl Hofman.

Na zaplacení mají vítězové třicet dní

Podle právníků magistrátu jsou kupní a nájemní smlouva nevyvážené, město by se zavázalo k řadě povinností a vzdalo se některých práv. Podmínky aukce také podle nich neřešily předkupní práva na pozemky pod garážemi budovy.

Pošta ale na výtky nereagovala a aukce se konaly. „Jednotlivých e-aukcí se zúčastnilo vždy několik subjektů. V 16:30 byla poslední e-aukce ukončena s tím, že nejvyšší nabídka již nebyla dalšími účastníky navýšena,“ informovala Česká pošta na svém webu. Celkem získala pošta skoro čtyři sta milionů.

Vítězům zašlou výzvu k úhradě kupní ceny, mají na to třicet dní. Tím je podle pošty prodej jejich nemovitostí na Praze 4 vypořádán.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky Česká pošta, aukce, prodej, Praha, nemovitosti, diskriminace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MArtin Draxler

O finančních tocích si nedělám iluze i když se jednalo o aukci.

Sobota, 23. září 2023, 15:26Odpovědět

Libor Burian

Důvod by asi napověděla jména připuštěných účastníků ,,aukce". Pokračuje přesun majetku do soukromé kapsy podle vzoru devadesátek viz seriál Devadesátky včetně dokumentu,Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, a dále čtěte ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a dalšími články zde na drbně.

Sobota, 23. září 2023, 11:20Odpovědět

Pošta v aukci prodala nemovitosti v Praze za 400 milionů. Je to diskriminace, zlobí se hlavní město  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.