Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový Dům tance? Chátrající Žižkovské lázně by se mohly stát moderním komunitním centrem s kavárnou i wellness

Jako Dům tance by mohla být využita chátrající budova Žižkovských lázní v Husitské ulici v Praze 3. V budoucnu by se zde mohly nacházet taneční zkušebny, dílny nebo zázemí pro umělce. Náklady na vybudování centra jsou předběžně odhadovány na 150 milionů korun. S projektem tanečního centra přišla společnost Tanec Praha.

Žižkovské lázně v Husitské ulici byly v provozu od roku 1903. Byly v nich mimo jiné dva bazény a parní lázně. Budova následně sloužila k několika jiným účelům. V posledních letech je však dům prázdný a chátrá.

Tvůrčí i vzdělávací komunitní centrum

Současný tanec na rozdíl od hudby, divadla, literatury či výtvarného umění nemá vůbec žádné institucionální zázemí,“ uvedla ředitelka a zakladatelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová.

Dům by měl v budoucnu umělcům nabídnout prostor a technické i administrativní zázemí pro tvorbu i výzkum. Otevřen by měl být i pro veřejnost a měl by se stát tvůrčím a vzdělávacím centrem komunitního charakteru. Součástí by měla být také kavárna, wellness pro tanečníky i návštěvníky, tzv. open classes a uskutečňovaly by se zde také nejrůznější prezentace. Součástí by byly i ateliéry pro umělce.

Podle Kreuzmannové nyní Tanec Praha jedná o nájemní smlouvě s Prahu 3. Tato smlouva by měla být na 25 let a společnost by platila korunu ročně za metr čtvereční. 

Podle některých členů magistrátního výboru by bylo nejsnazší, aby byl dům Praze 3 tzv. odsvěřen a plně převeden pod hlavní město. Pokud by se tak nestalo, nemohl by magistrát případnou přestavbu financovat.

Ohodnoť článek

Foto prazdnedomy.cz

Štítky ČR, správa, stavby, kultura, tanec, Praha, lázně, dům, Tanec Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Dům tance? Chátrající Žižkovské lázně by se mohly stát moderním komunitním centrem s kavárnou i wellness  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.