Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Popelník se vzhledem cigarety. Chceme vyvolat diskuzi, říká starosta Prahy 3

Na Komenského náměstí se objevil nový popelník. Je inspirovaný vídeňskou verzí a vzhledem replikuje cigaretu. Má upozornit na problematiku odhazování nedopalků na zem.

Komenské náměstí na pražském Žižkově se může pyšnit prvním prototypem nových popelníků, které by se po zkušební lhůtě mohly objevit po celé Praze 3. Popelník vypadá jako cigareta, a kromě praktické funkce má posloužit i symbolicky, a sice vyvolat diskuzi o cigaretových nedopalcích a znečištěních s nimi spojenými.

Zakročit proti znečištění

Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček si všiml, jak situaci řeší ve Vídni a rozhodl se proti znečištění zakročit. Popelníkem se nejen snaží nabídnout kuřákům nový a zajímavý koš, do kterého by mohli házet nedopalky radši, ale také vyvolat diskuzi. „Po Praze je hodně nových laviček a ostatních věcí, popelníky nikde moc nejsou, teda alespoň u nás,“ řekl Ptáček.

„Je problém s tím, že kuřáci si neuvědomují, jak velké znečištění nedopalky způsobují, anebo mají zažité to, že vajgl hodí ke stromu nebo na zem. Na Praze 3 je nedopalků opravdu hodně,“ dodal starosta s vírou v prosazení nových popelníků po celé Praze, a hlavně rozpoutání debaty o nových způsobech zacházení s nedopalky. Jeho cílem je nyní počkat na reakce občanů Prahy 3 a poté případně postupovat dál.

Popelník za dva tisíce

Popelník na zadání starosty Ptáčka zhotovila kovářská dílna Jaromíra Frka. Kovář dostal fotku s vídeňským typem a podle toho měl zhotovit něco podobného. „Neřekl bych, že výroba byla náročná. Dělali jsme dvě verze, jednu pilotní a druhou finální. Dolaďovali jsme barvu a upravovali technické věci, například aby nedřel zámek,“ popsal výrobu Frk. 

Na vrchu popelníku je malý otvor, který má zamezit vhazování jiných předmětů, než jsou cigaretové nedopalky. Dole je klapka na technický klíč, která se otevře, vysypou se nedopalky, popel a klapka se opět zavře. Výroba jednoho popelníku pohybuje mezi dvěma až třemi tisíci korun. „Pokud se uchytí a bude mít smysl popelníky dělat v sériové nebo kusové výrobě, tak se cena bude pohybovat takhle,“ vysvětlil Frk, podle kterého bylo na popelníku asi 20 hodin práce, ale proto, že se jednalo o první kusy.

Líbí, nelíbí?

Samotný popelník se dočkává na sociálních sítích protichůdných reakcí. Některým lidem se líbí a některým přijde jako zbytečný. Někdo pochybuje o jeho funkčnosti, někdo o ceně a někteří lidé nápad chválí. „Určitě to má velký smysl a je to bezvadný nápad. Je mnoho slušných kuřáků, kteří nechtějí nedopalky odhazovat jen tak, ale odpadkových košů je v Praze málo," napsala na Facebooku Jana Myslivečková. 

Podle kuřáka Cyrila Škorvagy by měl mít každý obyvatel veřejného prostoru zájem na tom, aby bylo uklizeno a s tím souvisí i neodhazování nedopalků na zem. „Popelník se mi zdá jako hezká snaha, může svým zjevem upozornit kuřáky na to, že do něj mají nedopalek hodit,“ řekl Škorvaga. Mnohem více však podle něj závisí na tom, jestli je kolem popelníku uklizeno. „Pokud se všude válí nedopalky, proč by měli mít ostatní motivaci ten svůj na zem neodhodit. Stejně tak, když je všude čisto, je nesmysl hodit nedopalek na čistou zem,“ vysvětluje Škorvaga.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Jiří Ptáček, starosta Prahy 3

Štítky cigarety, Praha 3, nedopalky, Praha, popelník, cigareta, Jiří Ptáček, znečištění, Vídeň, Žižkov, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Popelník se vzhledem cigarety. Chceme vyvolat diskuzi, říká starosta Prahy 3  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.