Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Schváleno. Koněvova ulice se bude od října jmenovat Hartigova

Pražští radní dnes před jedenáctou hodinou schválili přejmenování Koněvovy ulice v Praze 3. Od 1. října se bude ulice jmenovat po Karlu Hartigovi. Pražský magistrát tímto krokem potvrdil loňské rozhodnutí zastupitelstva Prahy 3. Důvodem přejmenování je například bombardování Mladé Boleslavi po válce nebo podíl na potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956, které měl Koněv na svědomí. Karel Hartig je vlastenec, stavitel a první starosta obce Žižkova.

POLITICKÁ KORIDA: Má se přejmenovat Koněvova ulice v Praze? Odpovídají zastupitelé

Zastupitelé Praha 3 posvětili přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu podle prvního žižkovského starosty. O přejmenování bude rozhodovat rada hlavního města na základě doporučení magistrátní místopisné komise, která už dříve Prahu 3 informovala o...

Karel Hartig byl prvním starostou Žižkova

Pražští radní dnes schválili přejmenování Koněvovy ulice v Praze 3 na Hartigovu. Páteřní ulice Žižkova nesla jméno Koněva od roku 1947, předtím se jmenovala Poděbradova. Mezi lety 1939 a 1945 se nejdelší žižkovská třída jmenovala Brněnská. Nově ponese jméno prvního žižkovského starosty a zakladatele Žižkova Karla Hartiga. Žádost o přejmenování Koněvovy ulice projednala Rada městské části Praha 3 na základě žádosti Klubu přátel Žižkova v březnu 2022.

„Karel Hartig byl pro Žižkov zcela zásadní osobností, sám se zasazoval o místopisné názvy mnoha místních ulic. Proto jsme přesvědčení, že právě jeho jméno by naší nejdelší třídě více než slušelo,“ popsal ve zprávě pro novináře radní Prahy 3 Pavel Křeček (STAN).

Karel Hartig (1833 – 1905)

Vlastenec, stavitel a první starosta obce Žižkova. V roce 1865 se oženil s Amálií Stomeovou, jejíž rodina vlastnila významné pozemky na území dnešní Prahy 3. Karel Hartig byl pověřen jejich zastavěním a jeho regulační plán je dnes považován za zakládající listinu Žižkova. V roce 1876 byl Hartig zvolen jeho prvním starostou. Na vlastní náklady vykopal z vrchu Vítkov první pražský základní kámen Národního divadla a na stejném vrchu se zasadil o zbudování Žižkova pomníku. Zasloužil se o označení ulic, náměstí a domů jmény slavných Čechů, za svůj název vděčí Karlu Hartigovi i samotný Žižkov. Zajímavostí je, že na jeho popud byly poprvé na Žižkově ulice označovány v národních barvách – v červené a bílé. Tuto praxi později převzalo i hlavní město Praha.

Lidé mají čas na výměnu občanek do konce března

„Změna začne platit s účinností od 1. října 2023. Následně budou mít obyvatelé ulice čas šest měsíců na výměnu občanek, tedy do konce března,“ uvedl na svém facebookovém profilu starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09)

„Abychom předešli dohadům a nejasnostem, co je potřeba vyměnit a jak, připravili jsme všechny informace podle konkrétních životních situací přehledně na webovou stránku. Web je připraven i ve čtyřech jazykových mutacích,“ vysvětlil starosta. Od října bude podle starosty Žižkova oddělení osobních dokladů v provozu v rozšířených úředních hodinách vyhrazených výhradně pro občany z Hartigovy ulice.

„Děláme maximum možného, abychom vzniklé nepříjemnosti spojené s výmenou zmenšili a celý proces zpřehlednili,“ uvedl Vronský a doplnil, že lidé se mohou obracet na informační linku 800 163 163.

Radnice bude obyvatele informovat dopisem

Obyvatele s trvalým bydlištěm v Koněvově ulici bude radnice Prahy 3 o změně informovat dopisem společně s informacemi o tom, na kterých dalších místech je vhodné změnu trvalého bydliště nahlásit.

„Majitelé osobních automobilů například budou muset měnit také technické průkazy. Společně s výměnou občanského průkazu je to zároveň jediný úkon, který je potřeba provést osobně – obě výměny jsou v tomto případě zdarma,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Czech Wikipedia user Packa, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky ulice, přejmenování, Koněvova, Hartigova, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Vyměnit (kýmsi) zabitého Václava svatého za jeho bratra Boleslava který se zasadil za vybudování Čech z kamene.

Pondělí, 19. června 2023, 13:26Odpovědět

Schváleno. Koněvova ulice se bude od října jmenovat Hartigova  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.