Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Projekt Prahy 2 a Bílého kruhu bezpečí opět běží naplno. Upozorňuje na oběti kriminality

Na Karlově náměstí před rokem odstartoval dvouletý projekt s názvem „Praha 2 – městská část vlídná k obětem“. I když musely být v důsledku loňských protiepidemických opatření plánované vzdělávací aktivity odloženy, projekt pokračuje dále a nyní již opět běží naplno.

Úředníci druhé městské části, kteří se potenciálně mohou s obětí trestného činu setkat, postupně navštíví do konce srpna pražskou poradnu Bílého kruhu bezpečí a seznámí se s její činností. Spolu s ostatními profesionály, strážníky i policisty se pak na konci září zúčastní v prostorách Novoměstské radnice odborné konference týkající se aktuálních forem pomoci obětem domácího násilí.

Preventivní programy pomáhající obětem domácího násilí

Jak uvedl radní Prahy 2 Michal Zuna (TOP 09), je bezpečí občanů dlouhodobě naprostou prioritou. „Podporujeme a realizujeme celou řadu preventivních programů. Zprostředkováváme systematické vzdělávání sociálních pracovníků, úředníků, strážníků i policistů. A rádi se budeme podílet i na osvětě týkající se práv obětí trestných činů. Praha 2 je městskou částí, která je vlídná k obětem. Násilí netolerujeme a rozhodně stojíme na straně oběti,“ uvedl Zuna.

Ve spolupráci s Bílým kruhem bezpečí je také Praha 2 připravena rozšířit povědomí odborné i laické veřejnosti o situaci obětí trestných činů, jejich potřebách, právech i postavení v trestním řízení. Do tohoto projektu jsou zapojeny knihovny, školy, nemocnice, ale i Policie ČR nebo pražští strážníci, dále kluby pro seniory či centra pro matky s dětmi a další organizace.

Na Karlově náměstí bude k vidění logo Bílého kruhu bezpečí. Má upozornit na oběti kriminality

Logo Bílého kruhu bezpečí budou lidé po dva roky míjet na Karlově náměstí. Organizace, která pomáhá obětem kriminality a v příštím roce bude slavit třicet let své existence, chce ve spolupráci s Prahou 2 zvyšovat povědomí občanů o obětech...

Práva obětí, průběh trestního řízení i právní a poradenské služby

Podle slov prezidentky Bílého kruhu bezpečí Petry Vitoušové chtějí v rámci společného projektu s Prahou 2 pomocí projektu postupně seznámit pomáhající profesionály i další zájemce z řad veřejnosti s právy obětí či průběhem trestního řízení a zároveň nabídnout poradenství i právní služby.

„Hned 3. září tak představíme v rámci Dne IZS v parku Folimanka naši novou mobilní poradnu. Od 6. září pak budou moci na radnici Prahy 2 občané navštívit výstavu mapující třicetiletou činnost naší pomáhající organizace. A pro veliký zájem budeme opakovat přednášku v budově nedalekého městského soudu, kde budou moci zájemci 15. září nahlédnout pod pokličku trestního řízení a poznat postavení oběti či svědka u soudu, a to přímo v jedné z jednacích místností,“ řekla Vitoušová.

Pokračovat budou také odborné semináře a vzdělávání strážníků, policistů a dalších profesionálů. Bílý kruh bezpečí tak v této souvislosti připravil tematickou brožuru, která čtenáře provede paragrafy a jednoduše vysvětlí práva obětí trestných činů v rámci trestního řízení. Tu by v rámci zmíněného pilotního projektu měli mít k dispozici právě úředníci, strážníci a policisté z Prahy 2.

Ohodnoť článek

Foto Praha 2

Štítky Praha 2, projekt, Bílý kruh bezpečí, společnost, Praha, Karlovo náměstí, městská část, trestný čin, Michal Zuna, TOP 09, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Prahy 2 a Bílého kruhu bezpečí opět běží naplno. Upozorňuje na oběti kriminality  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.