Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Na věž kostela na náměstí Míru se vracejí opravené hodiny

Pražská městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP) začala s instalací šesti renovovaných ciferníků věžních hodin kostela svaté Ludmily na náměstí Míru. Hodiny byly odmontovány v polovině června a jejich oprava vyšla na 450 tisíc korun.

Šest ciferníků hodin kostela na náměstí Míru má podle mluvčího THMP Martina Drozda průměr 2,4 metru a pohání je dva hodinové stroje. V pravé věži je umístěn tzv. čtvrťový stroj, který odbíjí čtvrt, půl, tři čtvrtě a celou. V levé se nachází tzv. jící stroj, který zajišťuje odměřování času. „Hodiny jsou napojeny na jednu jednotku, synchronizovanou signálem, umí reagovat na výpadek, posouvat letní i zimní čas,“ popsal mluvčí.

Firma již letos nechala opravit také například hodiny na kostele sv. Remigia v Čakovicích, hodiny Geologického ústavu na Klárově nebo hodiny kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí.

Od několika desítek tisíc až do statisíců

Opravy věžních hodin jsou podle něj různě nákladné v závislosti na jejich velikosti a složitosti. „Cena údržby a renovace se u jednotlivých hodin pohybuje od několika desítek tisíc, v případě velkých renovací se může vyšplhat až na náklady v řádu stovek tisíc,“ uvedl. V případě věží kostela sv. Ludmily šlo o druhý případ, například u nedávno renovovaných hodin kostela sv. Petra v Biskupské ulici byly náklady méně než desetinové. Pro tento typ prací si THMP najímá specializovanou firmu.

Další na letošek plánované revitalizace zahrnují například hodiny kostela sv. Štěpána v Malé Štěpánské, kostela sv. Mikuláše na Malostranském náměstí, kostela sv. Vojtěcha ve Vojtěšské ulici, hodiny ve Františkánské zahradě nebo ve vodoměrných stanicích na Výtoni a Na Františku.

Dálkové řízení hodin v ulicích

THMP provozuje také 458 hodin v ulicích, u kterých se nyní testuje jejich dálkové řízení a monitoring. V budoucnu by měly být všechny na dálku řízeny a kontrolovány s pomocí speciálního softwaru z centrály firmy. Dispečeři tak budou moci na dálku kontrolovat a seřizovat ciferníky, synchronizovat čas nebo kontrolovat funkčnost hodinového osvětlení.

Autoři | Foto Facebook Praha 2

Štítky hodiny, věž, oprava, kostel, Praha, Technologie hlavního města Prahy, Kostel svaté Ludmily, Cyril a Metoděj, Čakovice, Klárov, Karlínské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Na věž kostela na náměstí Míru se vracejí opravené hodiny  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.