Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rozšíření nádraží Vyšehrad má podporu města, je však potřeba kvalitní studie

Praha podporuje rekonstrukci bývalého nádraží Vyšehrad a na obecné úrovni připouští i jeho transformaci a dostavbu bytů v okolí, požaduje však předložení kvalitní architektonické studie. Uvedl to náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN) v reakci na tento týden zveřejněný návrh záměru nových majitelů nádraží zrekonstruovat a po jejích stranách postavit bytové domy. Dlouhodobě chátrající památkově chráněné nádraží koupila firma Karlin Port Real Estate.

Firma získala v minulých měsících budovu z počátku 20. století od oficiálně neznámého majitele, který ji vlastnil přes firmu registrovanou na Kypru. Objekt České dráhy prodaly v roce 2007, nádraží tam přestalo fungovat roku 1960. Různí investoři plánovali budovu přestavět, nikdy se jim však nepodařilo prosadit přestavbu u památkářů.

Nádraží Vyšehrad má nového majitele. Budoucnost budovy s ním bude řešit i vedení Prahy 2

Budovu vyšehradského nádraží čeká po letech chátrání konečně proměna. Majitel, který ji roky zanedbával, stavbu prodal. Vedení Prahy 2 se teď s novými vlastníky setká, projedná zabezpečení budovy i jejího okolí a také její budoucnost. Je možné, že...

„Nový návrh zástavby u nádraží Vyšehrad nám nebyl představen a neměli jsme možnost se k němu komplexně vyjádřit. Je tedy možné komentovat jen obecný přístup k lokalitě, nikoliv hodnotit konkrétní návrh podle jedné vizualizace," uvedl náměstek primátora pro rozvoj Petr Hlaváček (STAN). Dodal, že město podporuje doplnění památky o nové funkce, jako jsou bydlení a služby. „Takto exponované místo vyžaduje zhotovení kvalitní architektonické studie, která bude respektovat památkové hodnoty nádraží a naváže na stávající zástavbu v okolí, navrhne kvalitní veřejná prostranství a živý parter s kombinací různorodých funkcí," uvedl dále náměstek.

Architekt návrhu přeměny nádraží Ivo Nahálka tento týden řekl, že jeho tým na projektu pracuje téměř dva roky a je předjednaný s památkáři. To potvrdil také mluvčí magistrátu Vít Hofman, památkový odbor magistrátu podle něj však nemůže v tuto chvíli návrh blíže komentovat, protože mu byl prezentován jenom neoficiálně. „Návrh nebyl projednán oficiálně a tudíž jsme k němu nevydali ani žádné stanovisko. Blíže se proto k návrhu bez takového projednání nedokážeme vyjádřit," uvedl.

VIZUALIZACE: Mikrobyty a obchody, tak bude vypadat nádraží Vyšehrad. Politik z Prahy 2 návrh kritizuje

Nový majitel budovy bývalého vyšehradského nádraží už má s objektem a jeho okolím jasné plány. Za sedm set milionů tam vzniknou mikrobyty a ateliéry, k tomu i přízemní promenáda s obchody a službami. Projekt dostalo na starost studio Archina...

Záměr se nelíbí zastupiteli Prahy 2 Jaroslavu Němcovi (Piráti), který stál u zrodu petice Zachráníme nádraží Vyšehrad. Upozornil na to, že Nahálka je autorem mimo jiné i kritizovaného hotelu Giovanni u stance metra Želivského. Návrh řešení nádraží Vyšehrad zastupitel na facebooku označil za „strašný a neuvěřitelně špatný". „Nyní je nutné po novém vlastníkovi požadovat okamžité provedení nezbytných zabezpečovacích prací a odpovídající bezodkladné údržby a nezbytných oprav," napsal dále. Cílem je podle něj záchrana kulturní památky a případné přístavby je na místě řešit až později.

Noví majitelé plánují podle svých vyjádření památku citlivě zrekonstruovat v původní podobě a v dolní části vybudovat obchody a služby, v horní pak byty. Po obou stranách nádraží podle plánu investorů vyrostou novostavby s byty, které budou s bývalým nádražím propojené prosklenou pasáží na úrovni ulice. Propojenými budovami bude možné projít i na druhou stranu směrem k železničním kolejím, kde bude další pasáž. V podzemí budou garáže. Záměr počítá se zhruba 170 malými byty a ateliéry o ploše mezi 20 a 43 metry čtverečními, většina jednotek nepřesáhne plochu 25 metrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 2, Jaroslav Němec

Štítky Vyšehrad, nádraží, rozšíření, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozšíření nádraží Vyšehrad má podporu města, je však potřeba kvalitní studie  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.