Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvě stě let od narození Boženy Němcové. Pedagogové z Prahy 10 načetli audioknihu

Unikátním způsobem upozornila Základní škola Eden v Praze 10 na letošní dvousté výročí narození významné české spisovatelky Boženy Němcové. Tamní pedagogové přečetli a nahráli pohádky slavné literátky, a vytvořili tak audioknihu.

S nápadem na originální připomínku Boženy Němcové přišla uprostřed ledna ředitelka základní školy Jana Churáčková„Samozřejmě jsem věděla, jak jsou naši učitelé vstřícní vůči podobným námětům a jak jsou kreativní. Ale že zájem a ochotu o tuto mimopracovní aktivitu projeví devatenáct z nich, to mě překvapilo,“ přiznala Churáčková.

Česká spisovatelka Božena Němcová se narodila 4. února 1820. Spolu s Karlem Havlíčkem Borovským, Josefem Kajetánem Tylem a Karlem Jaromírem Erbenem zásadně ovlivnila podobu české literatury 40. a 50. let 19. století. Kromě pohádek se proslavila zejména svazkem Babička.

Členové pracovního týmu vybrali méně známé a nepříliš dlouhé příběhy. Cílem bylo udržet pozornost i malých posluchačů z řad žáků, kteří jsou zvyklí především na kombinaci poslechu s obrazem. Následně začalo samotné nahrávání, které probíhalo tak, že každý učitel načetl jednu pohádku. „Překonali jsme při tom technické potíže. Při prvním pokusu nás nahrávací zařízení zcela neposlouchalo. Vyrovnali jsme se také s možnostmi budovy, která takřka neobsahuje tichá místa, kam by nepronikl tradiční školní ruch. Potýkali jsme se i koronavirovým" uzavřením škol, jež výrobu na čas přerušilo,“ popsala Churáčková. 

Základní škola Eden tak do své pomyslné autorské sbírky zařadila už i první audioknihu. Vedení instituce ji rozeslalo všem rodičům, kteří o ni projevili zájem, za dohodnutou cenu 50 korun. Součástí některých pohádek jsou přitom i vytvořené pracovní listy. 

Kreativní Eden

Poprvé na sebe škola výrazně upozornila před dvěma lety, kdy u příležitosti stoletého výročí založení republiky prezentovala vzdělávací pásmo „Pojďte s námi dekádami“. Vloni pak natočila film „Mozaika sametu“. Ten sestává z krátkých videí, která natočily jednotlivé třídy na přidělené edukativní otázky. Vzniklo dílo, které mělo i svou slavnostní premiéru ve Strašnickém divadle. Zároveň byl jeho prostřednictvím vytvořen vzdělávací materiál. „Základní škola Eden se dlouhodobě orientuje na projektový styl výuky, což velmi vítáme a podporujeme. Mám velkou radost, když učitelé a jejich vedení realizují nápady, při nichž se žáci baví, a vzdělávání pak přichází spíše jako sekundární efekt,“ řekl David Kašpar, místostarosta Městské části Praha 10 pro školství a zároveň kulturu.

V základní škole Eden si letos připomněli i 130 let od narození spisovatele Karla Čapka. Učitelé tehdy svou pedagogickou radu začali štafetou ve čtení povídky Básník. Praha 10 tomuto výročí věnovala celoroční projekt Karel Čapek 130, v rámci kterého pořádá a podporuje akce napříč kulturním spektrem. Umělec totiž žil na tamním území, ve vile na Vinohradech. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 10

Štítky audiokniha, ZŠ Eden, Praha 10, Božena Němcová, Praha, pohádka, základní škola, Základní škola Eden, Karel Čapek, Karel Havlíček Borovský, Josef Kajetán Tyl, Karel Jaromír Erben

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě stě let od narození Boženy Němcové. Pedagogové z Prahy 10 načetli audioknihu  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.