Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Opozice v Praze 10 nesouhlasí s prodejem bývalé radnice, budovu chce využít ve školství

Opoziční Piráti a hnutí ANO kritizují záměr vedení Prahy 10 prodat budovu radnice, kterou musel úřad městské části kvůli havarijnímu stavu opustit. Sdělily to předsedkyně zastupitelského klubu ANO Radmila Kleslová a zastupitelka Prahy 10 a městská radní Jana Komrsková (Piráti). Rada městské části koncem června rozhodla o ukončení záměru radnici zrekonstruovat a o tom, že Praha 10 objekt prodá a buď zůstane v nájmu, nebo koupí nové sídlo. Podle opozice se nabízí využít budovu pro školství. Vedení radnice kritiku odmítlo.

Úřad městské části se koncem loňského roku kvůli havarijnímu stavu budovy ze 70. let minulého století nazývané Vlasta přestěhoval do pronajatých prostor v kancelářském objektu ve Vinohradské ulici. Podle vyjádření vedení městské části z ekonomické studie firmy PwC vyplynulo, že rekonstrukce by byla ekonomicky nejméně výhodnou variantou řešení situace s chátrající budovou.

Prodej budovy však ostře odmítla opozice. „Zastupitelé hnutí ANO s tímto záměrem rozhodně nesouhlasí a hodlají zamezit případnému prodeji," uvedla Kleslová. Městská část by podle ní prodejem přišla o strategickou nemovitost.

Podobně se vyjádřila i Komrsková za Piráty. Už dříve uvedli, že s ohledem na nedostatek míst ve školách v metropoli a faktu, že Praha 10 má na rekonstrukci budovy stavební povolení, se nabízí možnost využít rozsáhlý objekt ke vzdělávání. Stejný návrh dnes ve vyjádření ANO přednesla Kleslová.

Komrsková dodala, že magistrát by v případě využití budovy pro školství měl městské části finančně pomoci zajistit sídlo radnice, radnice jej ale neoslovila. „Podle našich informací Praha 10 žádná jednání s hlavním městem neiniciovala. Odmítá i náš návrh na vznik školského kampusu. Přitom se jedná o elegantní řešení jak problému školství, tak nového sídla desítkové radnice," uvedla v pondělí Komrsková. Dodala, že Piráti také mají pochybnosti o kvalitě zpracovaných znaleckých posudků. „Obsahují mnohé faktické a logické chyby," uvedla.

„Za rozhodnutím nezadlužit rozpočet Prahy 10 na několik desítek let si s kolegy stojím jako politik i jako architekt. Piráti i ANO vědí, že Praha 10 tu budovu potřebuje pro vyřešení své budoucnosti," uvedl v reakci na kritiku starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS). Dodal, že přenechat budovu magistrátu pro školské účely, jak na minulém jednání zastupitelstva navrhovali Piráti, by bylo proti zájmu městské části. „Prohlášení Pirátů i ANO považuji za pouhou snahu o obstrukci," dodal místostarosta Tomáš Pek (TOP 09).

Rekonstrukci Praha 10 připravovala několik let, podle původního odhadu měla vyjít asi na 1,1 miliardy korun. Kvůli odkladům zahájení se podle vyjádření zástupců radnice růstem cen ve stavebnictví odhad zvýšil na 1,86 miliardy. Studie PwC pak podle vedení městské části ukázala, že celkové náklady na rekonstrukci i například se zajištěním náhradních prostor a dalšími výdaji by byly 2,6 miliardy korun.

Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší pražskou městskou částí, žije v ní zhruba 110.000 lidí. Tvoří ji celé Vršovice a části katastrálních území Strašnice, Malešice, Záběhlice, Michle, Vinohrady, Hrdlořezy, Hloubětín a Žižkov. Od listopadu 2022 městské části vládne koalice Společně pro Prahu 10 (ODS a TOP 09), místního uskupení Vlasta a STAN s KDU-ČSL.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 10

Štítky radnice, prodej, opozice, Praha 10

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

On vůbec celý ten koplex "Vlasta" byl nešťastný od samého počátku. Místo vozatajských kasáren se tam postavila tahle zrůdnost. Osobně bych to celé srovnal se zemí až po Tesco.

Pátek, 12. července 2024, 17:14Odpovědět

Opozice v Praze 10 nesouhlasí s prodejem bývalé radnice, budovu chce využít ve školství  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.