Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Park na Vinohradech se přejmenuje podle Ruth Bondy. Přežila Osvětim a šířila českou kulturu

Praha 10 chce přejmenovat park Pod Rapidem podle česko-izraelské novinářky, překladatelky a spisovatelky Ruth Bondyové, která vyrostla ve Vršovicích a poté, co za druhé světové války přežila koncentrační tábory Osvětim a Bergen-Belsen, odešla do Izraele. S přejmenováním nedávno souhlasila rada městské části na základě dopisu izraelské velvyslankyně v ČR Anny Azariové. O změně názvu ulic či prostranství v metropoli finálně rozhoduje vedení magistrátu.

Ruth Bondy přeložila díla Haška, bratří Čapků nebo Kundery

Bondyová se narodila v roce 1923 v Praze a zemřela v roce 2017 v Izraeli. Dětství prožila v Ruské ulici ve Vršovicích. Spolu s celou rodinou poté zažila hrůzy holokaustu a po válce se přestěhovala do nově vzniklého státu Izrael. Tam se vypracovala na významnou novinářku, spisovatelku a překladatelku českých klasických literárních děl do hebrejštiny.

Azariová v dopise starostovi Prahy 10 Martinu Valovičovi (ODS) uvedla, že Bondyová nikdy nezapomněla na svou rodnou zem a mimořádnou měrou se zasadila o šíření české kultury v Izraeli. „Přeložila Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka, díla bratří Čapků, Milana Kundery a dalších. Paní Ruth Bondy ovšem nebyla jen překladatelkou, ale také vysoce ceněnou novinářkou a spisovatelkou. Českým čtenářům pak přiblížila ve svých knihách izraelskou a židovskou kulturu a historii," napsala.

Dodala, že letos v červnu uplyne 100 let od narození Bondyové a přejmenování parku, který se nachází na pomezí katastrů Vinohrad, Vršovic a Strašnic nedaleko bývalého bydliště její rodiny, by bylo vzdáním pocty za celoživotní úsilí o sblížení mezi českým a židovským národem.

Korunovační už nese název Ukrajinských hrdinů. Nové jméno dostal i přilehlý most

Na plotě Ruského velvyslanectví v Praze ode dneška visí nová místopisná cedule informující o novém názvu části ulice, kde sídlí. Místo Korunovační je to Ukrajinských hrdinů. Město přejmenovalo i nedaleký most, který se teď jmenuje podle...

Radní Prahy 3 schválili záměr přejmenovat Koněvovu ulici. Ptají se na názor občanů

Z jedné z páteřních ulic Žižkova, která nese jméno Koněvova, by se mohla stát ulice Hartigova. Ivana Stěpanoviče Koněva, který v roce 1956 řídil krvavé potlačení maďarského povstání sovětskou armádou, by tak mohl nahradit Karel Hartig, stavitel a...

Radní s návrhem souhlasí

Radní Prahy 10 se záměrem vyjádřili souhlas a předají jej magistrátu. Kulturní komise navíc navrhla radě zvážit udělení čestného občanství a doporučila připomenout osobnost Bondyové „přiměřeným uměleckým dílem“.

Pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze schvaluje městská rada. Podněty může podávat kdokoliv. Návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části. Po schválení jejím vedením je postoupen magistrátní místopisné komisi. Pokud s ním souhlasí, následně jej projednají pražští radní. Pojmenování veřejných prostranství nesmí být podle zákona po nikom žijícím.

V minulém volebním období město na podporu Ruskem napadené Ukrajiny přejmenovalo část ulice Korunovační před ruským velvyslanectvím na Ukrajinských hrdinů. Praha 3 loni požádala magistrát o přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu podle prvního žižkovského starosty, což se zatím nestalo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 10

Štítky Izrael, Pod Rapidem, Ruth Bondy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park na Vinohradech se přejmenuje podle Ruth Bondy. Přežila Osvětim a šířila českou kulturu  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.