Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIZUALIZACE: Mariánské náměstí projde proměnou. Radní schválili jeho novou podobu

Novou podobu Mariánského náměstí včera na letošním posledním zasedání schválili pražští radní. Návrh pochází od architektonického studia Xtopix a myslí i na úpravu okolí a náměstí Franze Kafky. Návrh nového náměstí byl představen již v září a vychází z požadavků občanů, aby se náměstí stalo místem odpočinku i zónou pro pořádání kulturních akcí. Rekonstrukce náměstí by měla začít v roce 2022.

Studio Xtopix jako první krok k budoucí podobě náměstí umístilo před budovu magistrátu čtverec s novou dlažbou. Má rozměr tři krát tři metry a v budoucnosti se může stát například jevištěm plánovaných akcí.

Významná lokalita náměstí

Na Mariánském náměstí sídlí kromě pražského magistrátu také další pražské instituce, jako je například městská či národní knihovna. Návrh vytvoření studiem Xtopix tak bere v potaz význam lokality, historii i charakter daného místa.

Náměstí dnes funguje v provizorním režimu. Vloni odtud byla vyparkovaná auta a prostor oživily takzvané Pražské židle a stolky. Nedávno zde také byla umístěna socha s názvem Pokora. Ta má symbolizovat obdiv k budově Klementina. Náměstí však vžaduje celkovou rekonstrukci.

„Těší mě, že náměstí před pražským magistrátem konečně nabude reprezentativní podoby, kde si lidé mohou odpočinout od rušného centra. Jako velice důležitou součást nové podoby Mariánského náměstí vidím vysazení nové zeleně – konkrétně tří javorů.  Javory dobře snáší sucho i náročné podmínky, které v centru města máme, a já se už moc těším, až si pod nimi posedím. Jsem zároveň rád, že na místě zůstanou i dvě stávající lípy,“ popisuje proměnu náměstí pražský primátor Zdeněk Hřib.

Pěší zóna se stromy, lavičkami i s pítky

Náměstí by se v budoucnu mělo změnit v pěší zónu s nově nasazenými javory. Dále se zde budou nacházet lavičky, stolky a vodní prvky. Na náměstí bude umístěna kašna, pítka i trysky mlhoviště. Na jižním části náměstí vznikne prostor pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí, které má na starosti městská knihovna. Kulturní program se zaměří na divadelní představení, koncerty, veřejná čtení i pořádání trhů.

Celá rekonstrukce by měla začít do roku 2022. V dalších krocích musí hlavní město vysoutěžit generálního projektanta a dodavatele stavby, pak započne již samotná realizace.

„Jsem rád, že jsme učinili významný krok k proměně Mariánského náměstí. Pracoval na něm multioborový tým, díky němuž bude náměstí splňovat jak estetické, tak funkční kvality. Návrh navíc myslí i na mikroklima, což je pro centrum města zásadní,“ říká Petr Hlaváček, I. náměstek primátora. „Na náměstí také přibydou tři nové javory. Stávající dva stromy při vchodu do Nové radnice zachováme,“ doplňuje Hlaváček.

Zklidňování centra i respektování nezbytné obsluhy území

S úpravou náměstí budou souviset také dopravní změny, jelikož bude náměstí sloužit zejména chodcům a cyklistům, ovšem umožní i nezbytný průjezd aut i dopravní obsluze. Návrh počítá také s rozšířením chodníků a vznikem pěších a obytných zón.

„Nový návrh Mariánského náměstí reaguje na zklidňování centra města, ale respektuje také nezbytnou obsluhu území. Návrh mění dopravní využití západní části ulice Platnéřská tak, že Mariánské náměstí zůstává oběma tranzitními směry nedotčeno. Současně však zachovává možnost obsluhy institucí na náměstí,“ komentuje novou dopravní situaci Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu.

Návrh náměstí vychází z potřeb občanů a participace s místními institucemi, která proběhla loni. V rámci něj se počítá také s úpravou přilehlého okolí. Jedná se o ulice Platnéřskou a Kaprovu nebo náměstí Franze Kafky. V Platnéřské ulici bude rozšířeno takzvané koryto podél budovy Klementina, z nějž vznikne široký chodník. Ten bude využíván i jako venkovní výstavní prostor Galerie hl. m. Prahy. V ulici Kaprova pak bude po obou stranách vysazeno nové stromořadí.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Mariánské náměstí, obnova, stavba, Mariánské náměstí (Praha), Franz Kafka, Pražský magistrát, javor, Petr Hlaváček, centrum města, Klementinum, Zdeněk Hřib, Adam Scheinherr, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Mariánské náměstí projde proměnou. Radní schválili jeho novou podobu  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.