Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Sherwoodu se během koronavirové pandemie začalo víc fetovat. Nejvíc marihuana a pervitin

Veřejná prostranství a parky v okolí Hlavního nádraží, Národního muzea či Václavského náměstí patří mezi místa, která velmi často vyhledávají uživatelé drog. Během koronavirové pandemie ve Vrchlického sadech, kterým se přezdívá Sherwood, došlo k razantnímu nárůstu počtu uživatelů drog. Podle městské části to jde ruku v ruce s omezováním provozu pomáhajících organizací.

„Během nouzového stavu výrazně oproti normálu narostl v oblasti Vrchlického sadů počet uživatelů drog, kteří často zároveň patří mezi osoby bez domova. Zaznamenali jsme dokonce skupiny romských uživatelů z různých koutů republiky, kteří zde začali i nocovat,“ popsal starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) a dodal, že se situaci podařilo zklidnit na přelomu července a srpna, a to ve spolupráci s Policií ČR a s městskou policií, která zintenzivnila kontrolu. Počet uživatelů drog je však ve Vrchlického sadech stále vyšší než těsně před nouzovým stavem.

Nejčastěji užívanou drogou je konopí, ze stimulancií převažuje pervitin, z drog opiátového typu jde o substituční lék Subutex.

Vrchlického sady mají v Praze špatnou pověst právě kvůli vysokému počtu uživatelů drog a lidí bez domova. Městská část ve spolupráci s neziskovými organizacemi i policejními orgány zajišťuje mimo jiné sběr použitých injekčních stříkaček.

„Nezisková organizace Progressive, naši pracovníci a městská policie nasbírají kolem 300 použitých injekčních stříkaček týdně. V exponovaných místech zajišťujeme i pravidelný úklid a dezinfekci zasažených prostor,“ uvedl vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Úřadu Prahy 1 a zároveň jeho protidrogový koordinátor Ladislav Varga. V roce 2016 Praha 1 v rámci projektu Fixpoint, realizovaného organizací Progressive, instalovala kovové kontejnery, které slouží k bezpečnému odložení použitých stříkaček. „Tento projekt realizujeme doposud,“ doplnil. Od 24. srpna do 8. září zajistil Progressive celkem 417 použitých stříkaček, z toho 259 v kontejnerech a 158 nasbíraných v okolí.

Revitalizace i tramvajová trať. Praha chce z Sherwoodu udělat místo, kde se lidé nebudou bát

Pražský Sherwood u Hlavního nádraží projde revitalizací, nově sem bude zajíždět i tramvaj. Město chce tímto krokem změnit nelichotivou pověst Vrchlického sadů a udělat z Sherwoodu místo, kde Pražané i turisté budou chtít trávit volný čas.

Praha 1 ve spolupráci s neziskovými organizacemi i policejními orgány dlouhodobě a aktivně bojuje s negativními projevy závislosti na návykových látkách a aktivně řeší prevenci i důsledky užívání drog. Pravidelným sběrem a bezpečnou likvidací použitých injekčních stříkaček je rovněž snižováno riziko kontaktu s infikovanou jehlou a následného virového onemocnění.

Foto IngolfBLN / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Štítky Vrchlického sady, drogy, Sherwood, Praha, droga, Sherwoodský les, sad, Národní muzeum, Václavské náměstí, nezisková organizace, Petr Hejma, Starostové a nezávislí, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Sherwoodu se během koronavirové pandemie začalo víc fetovat. Nejvíc marihuana a pervitin  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.