Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dobrovolní hasiči Prahy 1 cvičili protipovodňovou ochranu na Žofíně. Bariéry kolem paláce postavili za tři hodiny

Památkově chráněný palác Žofín na Slovanském ostrově byl během povodní v roce 2002 zatopen do výšky 1,6 metru a voda v něm způsobila škody za víc než čtyřicet milionů korun. Aby se už situace neopakovala, cvičili dnes dobrovolní hasiči Prahy 1 stavbu dvoumetrových bariér, které památku před velkou vodou ochrání. Povedlo se jim to za méně než tři hodiny.

Protipovodňový systém na Žofíně tvoří čtvrt kilometru zábran, které váží 8,8 tuny. „Je to v podstatě uzavřený dvorec. Konec stavby znamená, že uvnitř zůstává parta odvážlivců a všichni ostatní se stěhují do města na druhou stranu mostu za městské zábrany.“ popsal dnes při cvičení místostarosta Sboru dobrovolných hasičů Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). Ty městské jsou naopak liniové, protože voda hrozí jen z jedné strany.

Se stavbou bariér začali pražští hasiči s pomocí dobrovolných hasičů ze středočeských Kozárovic a zástupců Českého červeného kříže v osm ráno a hotovo měli v deset minut po půl jedenácté. Od vyhlášení poplachu to bylo celkem 180 minut, zúčastnilo se 64 lidí.

Zábran je 83, jsou ocelové a unikátní tím, že jsou uskladněny přímo na Střeleckém ostrově, nemusí se vozit ze skladu v Dubči, jako ty v městském systému.

„Městský systém dává přednost tomu, že je potřeba stovek lidí, kteří o tom nic nevědí. Takzvané rychlé ruce, aby tahaly ty prvky. Tam základní systém spočívá na hliníkových hradidlech, autor toho systému říká: aby to utáhly dvě ženský,“ řekl Dvořák.

Systém na Žofíně, nazývaný membránový, je podle Dvořáka náročnější, ale úspornější na uložení a to až pětkrát. Cílem cvičení je vše přenést a spojit v co nejkratším čase a tak, aby vše fungovalo. 

„Vždycky se najdou nedostatky. Ať už zarezlé šroubení, našli jsme dřevomorku ve skladu materiálu. Dál třeba riziková místa. Žofín žije svým životem, lidé, kteří ho spravují, někam si něco přišroubují, něco se změní. Není to nic zásadního, ale každý tento detail potom může mít vliv na celkový čas výstavby,“ konstatoval Dvořák.

Hradidlovým systémem, který má městský systém, se Praha inspirovala v Kolíně nad Rýnem, je ale upraven po atypické břehy Vltavy. Bariéry se mohouzvyšovat a snižovat podle aktuálního stavu Vltavy.

První etapu ve Starém Městě dokončili v roce 2001. Celoměstský systém byl dokončen v roce 2013, když přišly povodně. „Zachránil Malou Stranu. Povodeň tam přišla daleko rychleji, než se očekávalo, byla intenzivnější,“ řekl Dvořák. Bariéry v roce 2013 stihli postavit právě i na Žofíně, voda sice nastoupala jen na výšku nábrežní zdi, ale chybělo pět centimetrů, aby se přelila.

Katastrofální byly pro palác srpnové povodně v roce 2002. Voda budovu zatopila do výšky 1,6 metru a napáchala škody za 43 milionů. Právě proto se městská část rozhodla bariéry pořídit.

Po covidové pauze, kdy se cvičení nekonala, budou hasiči stavění bariér trénovat každé dva roky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky dobrovolní hasiči, povodně, cvičení, Žofín, Praha 1, Slovanský ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči Prahy 1 cvičili protipovodňovou ochranu na Žofíně. Bariéry kolem paláce postavili za tři hodiny  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.