Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vedení Prahy podpořilo novostavbu na náměstí Miloše Formana, čelí kritice

Praha plánuje podepsat memorandum s majiteli hotelu Intercontinental, ve kterém souhlasí s plány rozvoje okolí hotelu včetně upravené novostavby na náměstí Miloše Formana. Dohodu schválili radní města. Majitelé se o schválení projektu pokoušeli i v minulosti, tehdy se proti novostavbě postavila Praha 1, magistrát a místní aktivisté a po rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj projekt nezískal územní rozhodnutí. Někteří místní obyvatelé záměr kritizují i nyní.

Hotel a jeho okolí vlastní přes fond R2G podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Získali jej v roce 2019, následně představili projekt rekonstrukce hotelu a úprav jeho okolí, který počítal se zlepšením průchodnosti směrem k Vltavě, vybudováním veřejných prostranství a novostavbami komerčních ploch včetně budovy na sousedním náměstí tehdy nazývané Brandstore.

Proti budově se zdvihla vlna odporu místních obyvatel, k níž se v minulém volebním období připojily Praha 1 a magistrát, který proti územnímu rozhodnutí ke stavbě podal odvolání. Nepravomocné rozhodnutí následně zrušilo MMR, které odmítlo stanovisko o souladu záměru s územním plánem.

„Jde skutečně o nadstandardní rekonstrukci, očekávám v budoucnosti nějakou cenu"

Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (STAN) se od té doby situace změnila zejména s ohledem na zdárný postup rekonstrukce hotelu a solidní jednání jeho majitelů. „Jde skutečně o nadstandardní rekonstrukci, očekávám v budoucnosti nějakou cenu," řekl Hlaváček po jednání radních.

Dodal, že město memorandem vyjadřuje podporu přístupu investora, ale povolení stavby je mimo kompetenci samosprávy a jejího politického vedení. Zároveň podle náměstka není v memorandu zahrnuta případná změna územního plánu, kterou by schvalovalo na žádost investora zastupitelstvo.

Město navíc s ohledem na připravovaný nový územní plán v polovině roku plánuje ukončit pořizování změn toho stávajícího, takže změna není reálná i z časových důvodů, dodal náměstek.

„Doposud jsem ho nedostala ani k náhledu. Na jednání rady hlavního města, kde se memorandum projednávalo, jsem neobdržela oficiální pozvánku"

V memorandu majitelé souhlasí s tím, že podzemní garáže hotelu budou sloužit veřejnosti a vjezd do nich bude z Dvořákova nábřeží, a nikoliv jako dosud z náměstí. Z toho zmizí konstrukce odvětrávání garáží a jeho plocha se má zvýšit z 2670 metrů čtverečních na 3680 metrů. Nová budova má mít plochu maximálně 515 metrů čtverečních a jeho skleněná fasáda vzejde z návrhu českých sklářů, který bude vybrán v soutěži.

Memorandum bude podle Hlaváčka schvalovat i vedení Prahy 1, podle textu nicméně k uzavření dohody stačí podpis investora a magistrátu. Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) dnes uvedla, že je pro ni existence memoranda novou informací. „Doposud jsem ho nedostala ani k náhledu. Na jednání rady hlavního města, kde se dnes memorandum projednávalo, jsem neobdržela oficiální pozvánku," sdělila Radoměřská.

Dodala, že z pohledu Prahy 1 platí usnesení jejího zastupitelstva z roku 2022, ve kterém městská část zastavení plochy odmítla. Radní Karel Grabein Procházka (ANO) plánuje otázku předložit na další jednání zastupitelstva.

Nový návrh prý zvětšil půdorys

Dohodu kritizuje spolek Občané Prahy 1. „Již několik let bojujeme za zachování statutu tohoto náměstí jako nezastavitelného území v památkové rezervaci," uvedl jeho předseda Tomáš Bajusz.

Plánovaná budova má podle spolku sice nový název a tvar, ale má zaujímat prostor i objem obdobný tomu, který v minulosti úřady odmítly. Záměr dále kritizuje například i lídr opozičního uskupení v zastupitelstvu první městské části Praha 1 Sobě Pavel Čižinský či spolek Arnika. Podle Arniky má být stavba podle upraveného návrhu sice o patro nižší, ale půdorys se má naopak zvětšit z původních asi 425 metrů čtverečních na 515 metrů.

Praha 1 Sobě kvůli situaci v pondělí organizovala před budovu magistrátu protest. „Investor ve svém jednání s místními občany naznačuje, že pokud mu nebude umožněno realizovat tento projekt, pozemek prodá a může se stát, že někdo jiný tam bude chtít stavět něco ještě horšího. My ale budeme bránit veřejné prostranství uprostřed památkové rezervace před kýmkoliv," píše se na facebookové stránce k událost.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tak Architects, Boys Play Nice, Praha 1 Sobě

Štítky Intercontinental, Rada hlavního města, rekonstrukce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Prahy podpořilo novostavbu na náměstí Miloše Formana, čelí kritice  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.