Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha 1 se rozhodla odstraňovat graffiti po svém, neřeší správce poničeného majetku

První městská část začala v říjnu čistit grafitti na svém území bez ohledu na to, který odbor má počmáraný majetek ve správě. Do toho ještě odstraňování koordinuje s Technickou správu komunikací, Technologiemi hlavního města, dopravním podnikem nebo magistrátem. Po zkušebním provozu teď zapojuje i Sdružení vlastníků jednotek.

„Projekt je od počátku spoluprací oblasti životního prostředí a správy majetku MČ Praha 1, kdy obě gesce poskytly v roce 2023 částku půl milionu korun. Na podzim byly vyčištěny např. Čelakovského sady, park Lannova, Alšovo nábřeží, park Kampa či park Národního probuzení včetně zdí do ulice Divadelní nebo Nemocnice Na Františku," uvedl v tiskové zprávě místostarosta pro oblast správy majetku a financí Tomáš Heres (ODS).

Financování ze dvou zdrojů podle mluvčí Jedničky Karolíny Šnejdarové proces zjednoduší a majetek Prahy 1 čistí bez rozdílu správce.

„Nemá smysl vyčistit v parku lavičky, ale opěrnou zeď za nimi nechat počmáranou. Klíčová je také spolupráce s dalšími vlastníky znečištěných objektů,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Jakub Vaculín.

I tak musí městská část vše koordinovat s dalšími pražskými organizacemi, například s Technologiemi hlavního města, Technickou správou komunikací, Trade Center Praha, dopravním podnikem nebo i samotným magistrátem. „Když v parku máme čistou zeď a lavičky, pořád tam je například počmárané a polepené veřejné osvětlení ve správě THMP, nebo mostek ve správě TSK na Kampě, či výdech z metra v parku Cihelná,“ dodala místostarostka pro oblast životního prostředí a čistoty Kateřina Klasnová (Rezidenti 1).

S projektem začala Praha 1 v říjnu, po měsíci testování do něj zapojila i společenství vlastníků jednotek. Ta mohou při odstraňování grafitti na svých domech využít nižších cen. Do budoucna chce městská část nabídnout i možnost čerpání dotace. Podmínky programu představí příští rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Praha 1, graffiti, spolupráce, odstraňování, správce, majetek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 se rozhodla odstraňovat graffiti po svém, neřeší správce poničeného majetku  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.