Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Praha 1 řeší stánek se šunkou na Staroměstském náměstí. S nadací, která z něj má peníze, chce zrušit smlouvu

Zastupitelé Prahy 1 se dohodli, že zakročí proti nevýhodné nájemní smlouvě, kterou má městská část s Nadací Pražské děti na plochu v parku na Staroměstském náměstí. Ta by tam měla organizovat hlavně kulturní a společenské aktivity, místo toho ale místo pronajímá stánkařům včetně nechvalně známého prodeje šunky na grilu. Radnice nechá smlouvu analyzovat a buď ji vypoví, nebo upraví. Háček je ale v tom, že výpovědní lhůta smlouvy je dva roky.

Prodejní aktivity jsou jen zřídkakdy doplněné kulturními aktivitami"

Jak informovala první městská část na svém Facebooku, za lukrativní prostor od Nadace Pražské děti dostává jen dva tisíce korun za den. Ve smlouvě je podmínka, že se zde budou konat kulturně-společenské aktivity a doprovodné prodejní aktivity. „Nicméně Nadace tento prostor přenechává za úplatu provozovateli stánku se šunkou,“ komentovala Praha 1. A od jeho provozovatelů podle zastupitele a předsedy Finančního výboru Giancarla Lambertiho (Top 09) sama získává peníze. 

„Každému, kdo občas projde kolem, musí být přitom jasné, že skutečnost je přesným opakem: prodejní aktivity jsou jen zřídkakdy doplněné kulturními aktivitami,“ uvedl na svém Facebooku Lamberti. „Nejedná se tak ani o kulturu, kterou by bylo třeba dotovat nízkým nájemným, ani nejde o výnosný nájemní vztah pro MČ Praha 1," dodal Lamberti.

Podle informací, které nadace prezentuje na svých stránkách a Facebooku, v parku na Staroměstském náměstí organizuje představení pohádek pro předškolní děti a omezeně i pro starší. První letošní program se podle webu konal koncem února, během března a dubna to bylo pět akcí pro školky, hudební festival a kouzelnická show v květnu a na červen byla připravena tři představení.

U stánku se často tvoří dlouhé fronty především turistů.

Možné je i předčasné ukončení smlouvy

„Finanční výbor dostal nakonec úkol provést analýzu smluvního vztahu mezi Prahou 1 a Nadací Pražské děti a následně předložit návrh na ukončení nájemní smlouvy dohodou nebo přijetí jiných vhodných opatření,“ informovala Praha 1 o rozhodnutí zastupitelů. 

„Avšak udělením výpovědi se šunka na grilu bude točit dál ještě další dva roky, taková je totiž výpovědní lhůta. Na druhou stranu je to dostatek času pro přípravu nového konceptu využití tohoto překrásného místa,“ vysvětlil Lamberti. Informoval také, že Finanční výbor řeší i možné předčasné ukončení smlouvy. A ta se týká všech stánků na pozemku pronajatém nadaci. 

Podle webu Nadace Pražské děti je z devatenácti členů správní a dozorčí rady nadace dvanáct právě z městské části Praha 1. Předsedkyně správní rady Ivana Antalová (Piráti) je zároveň členkou rady Jedničky, členy jsou místostarostové David Bodeček (Nezávislý) a Kateřina Klasnová (Rezidenti 1), zastupitelé Martin Motl (Rezidenti 1), Karel Grabein Procházka (ANO) nebo Vojtěch Ryvola (ANO). V dozorčí radě jsou pak zastupitelé Martin Arden (Piráti), Petr Hejma (Nezávislý nebo Josef Ludvíček (ODS). 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Praha 1, smlouva, Nadace Pražské děti, stánek, šunka, Staroměstské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Roky na to upozorňují viz Kluci z Prahy. Tak jako na směnárníky a před nimi stojící ruličkáře, a další vykuky, vybirače, prodejce. Je 130 000 neZiskovek, s dalšími všemi ,,dozorčími radami - trafikami pro kalousky. KarelKryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači ABJ, virtuálky a dnes aktuální Dál se háže kamením: Kříže se nemění jen příjmení a jména, když létá kamení a kolem huby pěna. Potom se omluvime, pomníky postavíme a kyticí ozdobíme... Dnes děkan Ševčík - sedm statečných z fakulty.

Úterý, 27. června 2023, 15:05Odpovědět

Mirek Sekera

A co kdyby občané Prahy 1 zrušili jejich tupé vedení? Vždyť nikomu nevyhovují a jsou zbyteční.

Pátek, 23. června 2023, 12:40Odpovědět

Mirek Sekera

Praha 1 dostává málo a proto chce ještě víc,stánek je obklopen zájemci a prahu 1 to štve že z toho skoro nic nemá.

Pátek, 23. června 2023, 12:38Odpovědět

Antonín Hlaváček

Proč se natom živí tolik lidi?Nechapu.To je trafika jako prase.

Pátek, 23. června 2023, 05:56Odpovědět

Praha 1 řeší stánek se šunkou na Staroměstském náměstí. S nadací, která z něj má peníze, chce zrušit smlouvu  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.