Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přes transparentní portál Prahy 1 najdou lidé počty psů nebo smlouvy. Kontrola parkování ale vyvolává emoce

Městská část Praha 1 v září minulého roku zprovoznila webové stránky, na kterých lidé mohou najít její rozpočet, smlouvy, faktury, k tomu i přehled nebytových prostor, záborů nebo stav ovzduší. K dispozici je i přehled psů chovaných na jeho území nebo parkovacích přestupků. Součástí je i okamžitá kontrola zaplaceného parkování, to ale někteří lidé nelibě nesou.

Nejčastější jsou voříšci

Na portálu mohou lidé sledovat práci radnice přes výčet smluv a přehled rozpočtu, k tomu jsou k nahlédnutí i faktury. Na mapě si mohou najít nebytové prostory a zda jsou pronajaté, stejně jako zábory veřejného prostranství. Zájemci se mohou registrovat k odběru novinek a podívat se na stav dopravy nebo kvalitu vzduchu.

Mezi nejzajímavější sekce ale patří agenda psů a parkování. V přehledech se dá totiž zjistit, jaké kolik psů na Jedničce žije, jaké jsou rasy a kolik jich mají jejich majitelé celkem doma. Počet psů podle statistik rok od roku klesá. Zatímco v roce 2020 jich registrovali 1116, letos je to zatím 950.

Nejčastější jsou voříšci, kterých je 188, následování jsou jorkšíry a jezevčíky. Nejvíc obyvatel Jedničky má jen jednoho psa, najdou se ale i dva se sedmi.

Řidiči dluží 27 milionů na pokutách

Parkování se na portálu věnují nejvíc. Lidé si mohou najít statistiky i mapy přestupků a také kontrolovat zaparkovaná auta. Minulý rok se řidiči dopustili skoro sto tisíce přestupků, šedesáti tisíc z nich v modré zóně.

Ulicí se nejvíce prohřešky je Pařížská, kde pokutovali přes šest tisíc vozů, o polovinu méně bylo na Václavském náměstí. Celkem na pokutách vybrala městská část 21 milionů korun, řidiči jí ale stále dluží ještě 27 milionů.

Web, který vznikl ve spolupráci radnice s technologickými firmami Gordic a Marbes, nabízí i okamžitou kontrolu placení zaparkovaných aut. „Je to plná náhrada papírových kartiček za okny aut, která umožní operativnější kontrolu toho, zda auta parkující v našich ulicích k tomu mají oprávnění. Stačí na mobilu zvolit úsek, zadat registrační značku, ověřit, že nejste robot (captcha), a ihned zjistíte, zda dané auto má, či nemá platné parkovací oprávnění pro danou oblast,“ vysvětlil v tiskové zprávě bývalý radní pro dopravu a IT Richard Bureš (ODS).

Městká část bude o parkování jednat s magistrátem

Používání této funkce ale na sociálních sítích vyvolává vášnivé reakce. Obyvatel Jedničky Adam Bílek takto zkontroloval několik vozů zaparkovaných v Dlouhé ulici a výsledky prezentoval na Facebooku a Twitteru. Za pět minut objevil deset aut bez zaplaceného parkování. Lidé se ale na jeho počínání dívali dost kriticky. „Podej si přihlášku k MP, choď, koukej kolem sebe, když to máš tak rád a konej dobro. Pak to bude mít aspoň trochu smysl. A jestli si tím kompenzuješ, že nemůžeš najít holku, kup si rybičky. Nebo prostě jednoduše nebuď debil,“ reagoval uživatel Twitteru pajmis.

Na Facebooku ve skupině Praha číslo 1 se pak naopak na jeho stranu přidali další členové a kritizovali pro změnu současného radního pro dopravu Vojtěcha Ryvolu (ANO). Podle nich tento problém radnice dostatečně neřeší, i když s aplikací na vůz upozorní strážníky. Podle další obyvatelky strážníci kvůli oznámení špatného parkování mnohdy ani nepřijedou.

Ryvola na Facebooku přiznal, že s pokutami je v městské části problém a bude o tom jednat s magistrátem. „Značný propad pokut parkování nastal od listopadu 2022 do ledna 2023. Byla uznána chyba a již jsem dostal návrhy na kompenzaci. Opravdu bylo málo aut a mnoho technických problémů nové společnosti zajišťující  kontrolu parkování,“ informoval Ryvola.

Ohodnoť článek

Foto Adam Bílek

Štítky parkování, městská část, Facebook, radnice, Twitter, ODS, ANO, Transparentní 1, portál, vyhledávání, Ryvola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes transparentní portál Prahy 1 najdou lidé počty psů nebo smlouvy. Kontrola parkování ale vyvolává emoce  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.