Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V dialogu chceme pokračovat, ale zákon hovoří jasně, reaguje Hřib na Svobodův dopis

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) připomíná, že rada města má odpovědnost za vedení města až do zvolení rady nové. Reaguje tak na otevřený dopis Bohuslava Svobody (ODS), ve kterém Svoboda Hřiba vyzval, aby končící rada přestala přijímat zásadní rozhodnutí s významným dopadem na chod města, a aby zástupci koalice zvolení do orgánů městských firem a městem řízených organizací přestali podnikat strategické kroky, které ovlivňují jejich fungování. „Zákon hovoří jasně,“ brání se Hřib.

Svoboda poslal Hřibovi otevřený dopis

Lídr pražské koalice Spolu a jejich kandidát na primátora Bohuslav Svoboda poslal ve středu otevřený dopis Zdeňku Hřibovi, ve kterém mu vyčítá, že podle něj ignoruje vůli pražských voličů vyjádřenou výsledky voleb.

„Považuji za krajně nevhodné, že Rada hl. m. Prahy přijala těsně po volbách rozhodnutí o zahájení projektových prací k realizaci a revitalizaci kampusu Dejvice, či schválila memorandum s Prahou 5 o rozvoji lokality Jinonice,“ píše Bohuslav Svoboda v dopise, kde zároveň Hřiba vyzývá, aby končící rada přestala přijímat zásadní rozhodnutí s významným dopadem na chod města, a aby zástupci koalice zvolení do orgánů městských firem a městem řízených organizací přestali podnikat strategické kroky, které ovlivňují jejich fungování.

Ignorujete vůli pražských voličů, píše Svoboda Hřibovi v otevřeném dopise

Pražský lídr koalice Spolu pro Prahu a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS) odeslal současnému primátorovi hlavního města Zdeňku Hřibovi (Piráti) otevřený dopis. V něm Svoboda Hřiba vyzývá, aby končící rada přestala přijímat zásadní...

Piráti chtějí v konstruktivním dialogu pokračovat příští týden

Hřib na Svobodův dopis raguje tak, že říká, že jedná v mezích zákona. „Zákon hovoří jasně. Rada města má odpovědnost za vedení města až do zvolení rady nové,“ uvedl Zdeněk Hřib pro redakci Pražské Drbny.

Podle Hřiba však není pravda, že stávající koalice nemá většinu v zastupitelstvu. „Piráti na procenta dopadli lépe než v roce 2018. Počty zastupitelů hovoří také jasně. Ve volbách v roce 2018 Piráti získali 13, Praha sobě 13, TOP 09 8, STAN 3, KDU-ČSL 1, Hana Kordová Marvanová 1, celkem dosavadní koalice 39 zastupitelů,“ počítá Hřib.

„V letošních volbách do zastupitelstva Piráti získali 13, Praha sobě 11, TOP 09 7, STAN 5, KDU-ČSL 2, Hana Kordová Marvanová 1, celkem tedy dosavadní koalice opět 39 zastupitelů. Naopak ODS má oproti roku 2018 místo 13 zastupitelů nyní pouze 9. Hlavní rozdíl oproti volbám 2018 je to, že TOP 09 je nyní součástí jiné předvolební koalice, než ve Spojených silách pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) v roce 2018,“ srovnává Zdeněk Hřib.

Hřib ve vyjádření pro naši redakci uvedl, že Piráti chtějí v konstruktivním dialogu se Spolu o programových průnicích a klíčových tématech, které Prahu trápí, pokračovat hned v příštím týdnu na jednom z dalších jednání. „Na termínu se nyní domlouváme,“ uzavřel Hřib.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus

Štítky volby, 2022, Zdeněk Hřib, Piráti, vyjednávání, Praha, Bohuslav Svoboda, koalice, rada, Česká pirátská strana, otevřený dopis, ODS, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dialogu chceme pokračovat, ale zákon hovoří jasně, reaguje Hřib na Svobodův dopis  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.