Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Sparta deklasovala Kometu Brno 6:1. Roman Horák dal dva góly a na jeden nahrál

Hokejisté Sparty porazili v utkání 25. kola extraligy Brno jednoznačně 6:1. Pražané vykročili za tříbodovým ziskem již během první třetiny, kterou vyhráli 3:1, a uspěli tak po dvou předchozích porážkách v domácím prostředí. Vítězný návrat do Sparty prožil obránce Adam Polášek, jenž se s klubem dohodl na smlouvě do konce sezony. V dresu vítězů se třemi body za dva góly a nahrávku zaskvěl útočník Roman Horák.

„Myslím, že zápas hodně ovlivnil fakt, že jsme v první třetině měli tři šance a dali jsme z toho tři góly. Tím jsme se uklidnili a pak jsme utkání měli ve své režii. Polášek hrál velice dobře, ale na hodnocení jeho výkonnosti je ještě brzy, to až po více zápasech. Každopádně ho ale bereme jako velkou posilu," řekl domácí kouč Miloslav Hořava.

Sparťané sice nevyužili brzkou přesilovku, pak ale při své druhé početní výhodě vrátili v 10. minutě do hry hříšníka Klepiše již po 22 sekundách jeho trestu. Pech skvěle prostrčil puk mezi dvěma hostujícími hráči najíždějícímu Košťálkovi, jenž zakončením pod horní tyčku překonal brankáře Vejmelku. Pech si díky asistenci připsal 600. bod v extralize.

V polovině 14. minuty bylo vyrovnáno: Mueller vzal na sebe zakončení při přečíslení dvou na jednoho a prostřelil brankáře Machovského. Hosté si užili vyrovnání jen necelou minutu. Mladý útočník Šmerha při prvním extraligovém startu v dresu Sparty dostal kotouč bruslí za Vejmelkova záda, sudí jeho gól posvětili a domácí opět vedli. V polovině 19. minuty navíc dokázal tísněný Horák zpracovat Řepíkovu nahrávku a zvýšil na 3:1.

„Tam se to nějak odrazilo a já jsem dostal puk do branky. Jsem moc rád, že jsme celý zápas zvládli a vyhráli, navíc takovým rozdílem. Měli jsme pohyb, byli jsme lepší a promítlo se to i do výsledku," pochvaloval si dvaadvacetiletý Tomáš Šmerha, jenž má v sezoně díky možnosti střídavých startů odehraných deset zápasů v barvách prvoligové Slavie.

Od druhé třetiny zastoupil Vejmelku v brněnském brankovišti Klimeš. Ten se zahřál při možnosti Sukeľa. Pak se prodral do zakončení Rousek, ale Klimeš si s jeho bekhendem poradil. Těsně před polovinou zápasu si Sparta pomohla znovu při přesilovce, když byl na konci precizní souhry Řepík. Jen chvilku nato Piskáček orazítkoval brankovou konstrukci.

Domácí se přesto dočkali hodně brzo i pátého gólu: Jandus své nastřelení namířil dokonale přesně na připravenou Horákovu čepel a Klimeš neměl šanci zareagovat. O chvilku později jel Šmerha sám proti Klimešovi, při forhendovém zakončení ale vysoko přestřelil.

Oživit alespoň malé naděje Komety na návrat do zápasu mohl zkraje třetí části Holík, jeho rána ale rozezvučela jen tyčku. Po velkém zaváhání hostů v jejich obranném pásmu završil výsledek ve 47. minutě Rousek, když si při zakončení parádně poradil s Klimešem. Horák mohl záhy poté završit hattrick, místo střely se ale pokusil akci ještě vylepšit přihrávkou na Řepíka, jenž však dostal puk na brusle a nezakončil přesně.

„Byly tam chyby a bylo jich hodně... To se v takových zápasech prostě nemůže stát. Víme, že máme problémy v předbrankovém prostoru, řešíme to samozřejmě i při tréninku, tohle musíme do dalších zápasů zlepšit," řekl obránce poražených Filip Král, jehož tým inkasoval venku šest branek podruhé za sebou.

Kometa tak dostala po nedávné porážce 2:6 v Hradci Králové další pomyslnou facku v době, kdy už se zdálo, že jdou její výkony i výsledky nahoru. „Je to špatný. Jednou jsme nahoře, jindy dole, je to každý zápas jiné. My se musíme dostat do té úrovně, kdy třeba i při porážce o gól si budeme moct říct, že jsme hráli dobře," zdůraznil Král.

Ohlasy trenérů:

Miloslav Hořava (Sparta): „Myslím, že zápas hodně ovlivnil fakt, že jsme v první třetině měli tři šance a dali jsme z toho tři góly. Tím jsme se uklidnili a pak jsme to utkání měli ve své režii. Adam Polášek hrál velice dobře, ale na nějaké hodnocení jeho výkonnosti je ještě brzy, to až po více zápasech. Každopádně ho ale bereme jako velkou posilu."

Jiří Horáček (Brno): „Takové utkání se nehodnotí úplně jednoduše. Připravovali jsme se na něj, ale jednoduchými chybami jsme se dostali do situace, kdy jsme prohrávali, a pak už jsme nebyli schopní výsledek zvrátit. Při některých situacích je pořád vidět to tréninkové manko, které se snažíme dohnat. Musíme si vše rozebrat, potrénovat a odrazit se zase k lepším výkonům."

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 6:1 (3:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Košťálek (Pech), 15. Šmerha (Zikmund, Němeček), 19. R. Horák (Řepík, Sobotka), 30. Řepík (R. Horák, Sobotka), 33. R. Horák (M. Jandus, Němeček), 47. Rousek (Tomášek, Buchtele) - 14. Mueller (Zaťovič, O. Němec). Rozhodčí: Jeřábek, Obadal - Kajínek, Hynek. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Bez diváků.
Sparta:
Machovský - M. Jandus, Němeček, Košťálek, Piskáček, Kalina, Tomáš Dvořák, Polášek - Řepík, R. Horák, Sobotka - Buchtele, Tomášek, Rousek - Šmerha, Pech, Říčka - Zikmund, M. Sukeľ, Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.
Brno: Vejmelka (21. Klimeš) - Pyrochta, J. Zbořil, O. Němec, Freibergs, F. Král, Gulaši, Hájek - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Schneider, Klepiš, L. Horký - Vincour, Süss, T. Svoboda - Kunc, Malý, Plášek. Trenér: L. Zábranský st.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook HC Sparta Praha

Štítky Sport, hokej, extraliga, Brno, HC Sparta Praha, Roman Horák, HC Kometa Brno, Adam Polášek, Tomáš Šmerha, Miloslav Hořava, Filip Král, HC Slavia Praha, Mountfield Hradec Králové, Tomáš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta deklasovala Kometu Brno 6:1. Roman Horák dal dva góly a na jeden nahrál  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.