Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Sparta prohrála s Třincem ve čtvrtém prodloužení a přišla o finále

, aktualizováno 13. dubna 2024, 19:35

Ve finále hokejové extraligy vyzve Pardubice tým Třince. Oceláři porazili v rozhodujícím sedmém utkání Spartu na jejím ledě 3:2 ve čtvrtém prodloužení a jako první v extraligovém play off otočili sérii ze stavu 0:3. V čase 121:46 rozhodl před nejvyšší návštěvou letošních vyřazovacích bojů 16 780 diváků druhý nejdelší zápas domácí nejvyšší soutěže útočník Miloš Roman.

Svěřenci kouče Zdeňka Motáka, který již loni dovedl Slezany k titulu, dnes po gólech Jakuba Krejčíka dvakrát prohrávali. V závěru základní hrací doby je necelých 55 sekund před koncem zachránil v přesilovce při hře bez gólmana Marko Daňo.

Třinec vyhrál patnáctou sérii po sobě, již ve čtvrtfinále proti Českým Budějovicím to bylo po sedmi zápasech, a bude hrát šesté finále za sebou. Oceláři mohou dál snít o pátém titulu v řadě. Finále začne v úterý v Pardubicích, které postoupily přes Litvínov po výsledku 4:0 na zápasy.

Pražané ani na šestý pokus nezlomili prokletí sedmých zápasů. Tým kouče Pavla Grosse se musí spokojit s bronzem.

Sparta byla v první třetině aktivnější a vyhrála ji na střely mezi tyčky jasně 14:3. V páté minutě také Pražané slavili vedoucí gól. Chlapík se snažil po objetí branky zasunout kotouč za čáru, Kacetl ho sice stihl betonem zastavit, ale dorážející Krejčík ho přece jen propasíroval za jeho záda.

Domácí pokračovali v aktivní hře a v 11. minutě byli blízko druhému gólu, jenže Lajunen při snaze o zakončení zblízka po Buchteleho skvělé nahrávce minul kotouč. Jen o chvilku později byl vyloučený Irving a Slezané už po 25 sekundách přesilovky uspěli. Helewka nastavil v Kovářově brankovišti čepel na střílenou a dokonale přesnou Hudáčkovu nahrávku a vyrovnal.

Dvakrát pak měli k dispozici početní výhodu také sparťané. V té první po Kacetlově podrážení příliš nebezpeční nebyli. Gólmana Ocelářů potrápilo více Miklišovo nahození při hře v plném počtu. V polovině 19. minuty musel na trestnou lavici Smith, Horák dorážel Chlapíkovu ránu a třinecký gólman stihl zareagovat.

Spartě zbylo ještě 37 sekund přesilovky do druhé části a byl to znovu Krejčík, kdo ji využil. Jeho pokus od modré čáry tečoval Čacho a domácí bek zaznamenal šestý gól v letošních vyřazovacích bojích. Na konci 25. minuty byl v ideální pozici Moravčík, ztroskotal ale na Kacetlovi. Následovala přesilovka Třince, domácí se bez potíží ubránili.

Ve 28. minutě nebezpečně pálil Chlapík, Kacetl se štěstím vytěsnil kotouč mimo. Z kruhu zakončoval těsně vedle Vitouch, další slibné příležitosti nevyužili Řepík a Harper. Sparta v těchto fázích držela Třinec pod velkým tlakem a Kacetl jen ztěžka vydechoval, ale dvoubrankový rozdíl ve skóre nepřipustil. Krátce před přestávkou naopak skončilo Nestrašilovo nahození na tyčce.

Ve 43. minutě rozjásal třinecké fanoušky Cienciala, domácí střídačka ale sáhla k trenérské výzvě a sudí zamířili k videu. Po dlouhém čekání na verdikt vybuchla naopak nadšením většina hlediště obsazená příznivci Sparty. Rozhodčí odhalili, že před gólem mělo být pískáno kvůli hře vysokou holí.

Obrovskou možnost zvýšit měl jen chvilku poté Horák, ani na dva pokusy však nedostal kotouč za Kacetla. Třinečtí pak zavřeli Spartu v pásmu, stavem ale nepohnuli. V další velké šanci se to nepodařilo ani Chlapíkovi, jenž obral o puk Kundrátka. V 53. minutě jel Kousal sám, ale Kacetla nepřekvapil. vzápětí na druhé straně vychytal Kovář Marinčina.

Na konci 58. minuty najížděl na Kacetla osamocený Chlapík, na důrazné zakončení už mu ale chyběly síly. Když 109 sekund před koncem základní doby fauloval Mozík, měli obhájci titulu jedinečnou možnost srovnat. Minutu před sirénou odjel Kacetl z branky a 54,7 sekundy před vypršením třetí třetiny vyrovnal zblízka po Hudáčkově nahrávce Daňo.

Spartě podruhé za sebou proklouzla výhra a s ní spojený postup mezi prsty. V šestém utkání vyrovnal na 1:1 Voženílek jen 0,2 sekundy před koncem základní doby. V prodloužení jako kdyby to na Pražany přece jen dolehlo, jeho úvod patřil jasně Slezanům. Šenkeříka ve velké šanci vychytal úžasným zákrokem Kovář. Další šance nevyužili Nestrašil s Voženílkem. V 75. minutě uháněl sám na Kacetla Buchtele, ani on ale nerozhodl.

V úvodu druhého prodloužení uchránil Kovář branku před dotírajícím Čachem. Na druhé straně měl po chvilce stoprocentní šanci Řepík. Zakončoval přečíslení dvou na jednoho do odkryté branky, jenže Kacetl mu fantastickým zákrokem vyrážečkou radost překazil. V 94. minutě ho zblízka nedokázal překonat ani Kousal.

Ve třetí části prodloužení dramatických momentů před oběma brankami přece jen ubylo. V jeho polovině měli přesto dobré příležitosti k ukončení zápasu Řepík a Irving. Nakonec se to ale podařilo až Romanovi, který zblízka proměnil šanci v nástupu do čtvrtého prodloužení.

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 2:3 po čtvrtém prodloužení (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Krejčík (Chlapík, D. Vitouch), 21. Krejčík (P. Kousal, K. Hrabík) - 12. Helewka (L. Hudáček, Cienciala), 60. Daňo (L. Hudáček, Marinčin), 122. Miloš Roman (Marian Adámek, Kurovský). Rozhodčí: Hribik, J. Ondráček I - J. Ondráček II, Hynek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 16.780. Konečný stav série: 3:4.

Sparta: Jakub Kovář - Mozík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Moravčík, Němeček - M. Forman, Sobotka, Řepík - Chlapík, R. Horák, D. Vitouch - Harper, J. Lajunen, Buchtele - P. Kousal, O. Najman, K. Hrabík. Trenér: Gross.

Třinec: Kacetl - Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Šenkeřík - Hrehorčák, Čacho, A. Nestrašil - L. Hudáček, Cienciala, Daňo - M. Růžička, Helewka, D. Voženílek - Dravecký, P. Vrána, Miloš Roman - Kurovský. Trenér: Moták.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Sparta Praha

Štítky HC Sparta Praha, hokej, Třinec, prohra, semifinále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta prohrála s Třincem ve čtvrtém prodloužení a přišla o finále  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.