Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slavia si po výhře nad Zlínem udržela první místo v tabulce. Sparta nečekaně padla v Olomouci

Fotbalisté Slavie vyhráli ve 30. kole první ligy doma nad Zlínem 3:0 a v boji o čtvrtý titul za sebou ovládli základní část soutěže o bod před druhou Plzní. O branky se postarali Stanislav Tecl, Lukáš Provod a Peter Olayinka, gólman Ondřej Kolář si sedmé čisté konto v sezoně nejvyšší soutěže nepřipsal, protože na závěrečné minuty dostal šanci na hřišti Přemysl Kovář. Sparta nečekaně prohrála v Olomouci 0:2. Sigma rozhodla hned v úvodu, do 11. minuty se trefili Radim Breite a Vít Beneš.

Slavia naplno bodovala potřetí za sebou

Slavia naplno bodovala potřetí za sebou od remízy v Plzni a díky prvnímu místu v tabulce bude hrát v nadstavbě s hlavními konkurenty doma. Jedenáctý Zlín podruhé za sebou prohrál a na vítězství čeká čtyři kola.

Slavia vedle zraněných Masopusta, Bořila a Krmenčíka postrádala nemocné Ševčíka a gólmana Mandouse. Ve stoperské dvojici společně nastoupili po dlouhých 448 dnech uzdravení Hovorka s Kúdelou. Na marodku Fastavu přibyl k Vukadinovičovi, Tkáčovi, Hlouškovi a Hlinkovi také Vraštil.

Hned v úvodu se dostal do šance Zlín. Hovorka přihrál nechtěně místo brankáři Kolářovi Fantišovi, který za vápnem místo zakončení zbrzdil akci přihrávkou na Hrubého a Slavia odolala.

Domácí favorit si postupně vytvářel převahu a první šanci měl ve 13. minutě kapitán Tecl, který zaběhl za obranu na přihrávku Schranze, Rakovan však úspěšně zasáhl. Hosté byli také nebezpeční, v šestnáctce se uvolnil Čanturišvili, ale koncovka byla nepřesná.

Ve 28. minutě sice překonal Rakovana Tecl, ale kvůli ofsajdovému postavení se radoval předčasně. Vzápětí hlavičkoval vedle Holeš, ale ve 32. minutě už Slavia získala vedení. Bahův centr před malé vápno poslal z voleje pravačkou k levé tyči Tecl a navázal na gól z minulého kola v Jablonci.

Za čtyři minuty už to bylo 2:0. Provod si za vápnem připravil střeleckou pozici a levačkou prostřelil Rakovana, kterému v pokleku prošel balon mezi nohama. Odpovědět se pokusil Hrubý, Kolář jeho střelu vyrazil. Zvýšit mohli i domácí, Lingr ale po Teclově přihrávce nepřekonal zlínského gólmana.

Po pauze se rýsovala hostům nadějná akce, ale Dramé v situaci proti jedinému bránícímu hráči Slavie nepřihrál střídajícímu Reiterovi a šance na snížení se nekonala. Rakovan si poradil se střelou Provoda z podobné vzdálenosti jako při inkasované brance, kterou slávistický záložník vyslal tentokrát pravou nohou. Stihl balon zachytit i před dotírajícím Teclem.

Za chvíli vyrazil i Procházkou tečovaný pokus Lingra, jenž o pár minut později další střelou zamířil nad břevno. Rakovan vytěsnil i Bahovu ránu a po Schranzově centru hlavičkoval vedle domácí Jurásek.

V 65. minutě už Slavia dotáhla akci do gólového zakončení. Tecl vysunul Schranze a jeho zakončení ještě dorazil do prázdné brány Olayinka. Z ojedinělé akce Zlína poslal míč za Koláře Reiter z ofsajdu. Závěr už gólové šance nenabídl.

Slavia Praha - Fastav Zlín 3:0 (2:0)

Branky: 32. Tecl, 36. Provod, 64. Olayinka. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Podaný - Ondráš (video). ŽK: Čanturišvili (Zlín). Diváci: 9251.

Slavia: O. Kolář (87. Kovář) - Bah, Kúdela, Hovorka, Jurásek - Holeš (73. Traoré), Provod - Schranz (78. Plavšič), Lingr (78. Fila), Olayinka - Tecl (73. Sor). Trenér: Trpišovský.

Zlín: Rakovan - Cedidla, Simerský, Procházka, Matejov (78. J. Kolář) - Conde - Dramé (63. Jawo), Hrubý (84. Hellebrand), Janetzký, Čanturišvili (46. Fillo) - Fantiš (46. Reiter). Trenér: Kalivoda.


Sparta podlehla Olomouci a je třetí 

Pražané prohráli po pěti ligových vítězstvích za sebou a před nadstavbovou skupinou o titul ztrácejí z třetího místa v tabulce na vedoucí Slavii už sedm bodů. Hanáci se posunuli na devátou příčku a v semifinále skupiny o umístění si zahrají s Libercem.

Týmy vstoupily do utkání aktivně a během úvodních pěti minut mohla padnout branka na obou stranách. Nejdříve centroval z pravé strany domácí Růsek a Zmrzlý nedokázal usměrnit míč hlavou na zadní tyči, vzápětí měl plné ruce práce olomoucký brankář Macík po střele Hložka.

Atraktivní úvod utkání Sigma korunovala vstřelenou brankou. Odražený míč se v sedmé minutě za hranicí pokutového území dostal k Breitemu, který si obhodil Hložka a střelou z voleje zamířil nechytatelně k levé tyči.

Vzápětí byli domácí nebezpeční po sérii rohových kopů. Nejdříve po Hubníkově hlavičce skvěle zasáhl brankář Heča, po druhém rohu už byl ale sparťanský brankář bezmocný, z malého vápna ho hlavou překonal Beneš.

Zkorigovat nepříznivý stav mohl Čvančara, jenže Macík včas vyběhl a míč před hostujícím útočníkem pokryl. Po úvodní čtvrthodině se tempo hry zklidnilo. Většinu času sice držela míč Sparta, ale domácí aplikovali účinný presink a do blízkosti brankáře Macíka hosty nepouštěli.

Výjimkou bylo až zakončení Haraslína po Hložkově přihrávce, Macík byl však na zemi opět včas. Z následného rychlého protiútoku a přečíslení pak nedokázal ohrozit Hečovu branku Růsek, jehož sražený pokus usměrnil do sítě v ofsajdu stojící Chytil.

Po pěti minutách druhého poločasu se přímo z Macíkova výkopu ve velké šanci ocitl Chvátal, jenže branku z jedné netrefil. Dobrou defenzivní práci si vzápětí dvakrát odvedl Hubník, nejdříve zablokoval zakončení střídajícího mladíka Vydry a následně i Haraslínův pokus ze strany. Nebezpečný byl také Chvátalův přízemní centr z pravé strany, hostující Heča však situaci zvládl a zasáhl.

Deset minut před koncem vyslal prudkou střelu z pravé strany střídající Karabec, jenže mezi tři tyče svůj pokus nedostal. Wiesner pak po centru na opačné straně sice branku trefil, ale zamířil jen do Macíkovy náruče. Během závěrečného tlaku Sparty vypálil uvnitř vápna Karabec, Macík však jeho dobrý pokus dokázat pohotově vykopnout. Sigma napravila minulou venkovní porážku 0:3 s Hradcem Králové.

Sigma Olomouc - Sparta Praha 2:0 (2:0)

Branky: 7. Breite, 11. Beneš. Rozhodčí: Klíma - Kříž, Vlček - Franěk (video). ŽK: Pešek (Sparta). Diváci: 9157 

Olomouc: Macík - Beneš, Hubník, Jemelka - Chvátal, Breite (83. Vepřek), Greššák (53. Sedlák), Navrátil (69. Zifčák), Zmrzlý - Růsek, Chytil (84. Šíp). Trenér: Jílek.

Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Ladislav Krejčí II, Ladislav Krejčí I (65. Pešek) - Haraslín (79. Minčev), Sáček, Souček (46. Vydra), Dočkal (65. Karabec), Hložek - Čvančara (46. Pulkrab). Trenér: Vrba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky fotbal, slavia, sparta, první kolo, zlín, olomouc, HC Slavia Praha, AC Sparta Praha, PSG Zlín, HC Olomouc, SK Sigma Olomouc, Peter Olayinka, Lukáš Provod, Vít Beneš, Ondřej Kolář, Radim Breite

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia si po výhře nad Zlínem udržela první místo v tabulce. Sparta nečekaně padla v Olomouci  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.