Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Oslabená Slavia v úvodním osmifinále EKL porazila v Edenu Linec 4:1. Dvakrát skóroval Sor

Fotbalisté pražské Slavie navzdory improvizované sestavě zvítězili v úvodním osmifinále Evropské konferenční ligy nad Lincem vysoko 4:1 a výrazně se přiblížili k postupu.

V Edenu, který navštívilo 16 754 diváků, dal dva první dva góly domácích Yira Sor v prvním poločase. V 67. minutě sice snížil Husein Balič, ale v závěru se prosadili domácí Peter Olayinka a Ibrahim Traoré. Český obránce Lince Filip Twardzik naskočil jako střídající hráč až v 81. minutě.

LASK utrpěl v 11. zápase této pohárové sezony první porážku, venku poprvé nezvítězil a inkasoval. Naopak Slavia si připsala sedmou soutěžní výhru po sobě. Odveta je na programu za týden v domácím azylu Lince v St. Pöltenu.

Pražané vloni a v roce 2019 prošli až do čtvrtfinále Evropské ligy, jejich maximem na evropské scéně je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Trenér červenobílých Trpišovský musel při skládání sestavy improvizovat, k řadě absencí přibyli zranění Lingr se Schranzem. Velmi nečekaně si soutěžní premiéru za Pražany odbyl šestnáctiletý Adam Pudil, který se stal druhým nejmladším slávistou v pohárech. Do středu obrany se zatáhl Holeš a obvyklý stoper Talovjerov naopak začal v záloze. V sestavě nechyběl Dán Madsen, jenž přišel do Slavie v létě ze soupeřova týmu.

Domácí hned v úvodu na poslední chvíli zblokovali šanci Lince na roh a na konci třetí minuty sami udeřili. Sor, který opět nastoupil na hrotu útoku, si vyměnil míč s Bahem, protáhl se přes obránce a ze strany propálil Schlagera. Gólman hostí si sice na balon sáhl, ale v cestě do sítě mu nezabránil. Osmý celek základní části rakouské ligy v šestém venkovním utkání v pohárové sezoně poprvé inkasoval.

V 21. minutě se slávisté dostali do další šance, Sor však v nadějné pozici špatně trefil. Hostům dělali velké problémy pasy za obranu a po jednom z nich Pražané zvýšili. Madsen v 29. minutě vysunul Sora, který po úniku udělal kličku gólmanovi a zamířil do prázdné branky. Nigerijský ofenzivní univerzál dvakrát skóroval i v předchozím kole při domácím vítězství 3:2 nad Fenerbahce Istanbul.

Ve 36. minutě přiťukl Olayinka Madsenovi, ale hostující brankář jeho pokus z úhlu kryl. LASK se snažil ještě do přestávky snížit, ale ze série rohových kopů vytěžil jen jednu nebezpečnou zblokovanou hlavičku.

Do druhé půle trenér Trpišovský stáhl mladíka Adama Pudila a nahradil ho bratrem a dvojčetem Milošem, který už naskočil na závěr utkání s Fenerbahce. V 50. minutě se dostal do dalšího úniku Sor, ale radost z hattricku mu pokazil brankář Schlager.

Další obrovskou šanci Pražané neproměnili v 59. minutě. Miloš Pudil postupoval sám na Schlagera, který míč těsně před ním a daleko před vápnem odkopl jen k Bahovi, ale ten dalekonosným pokusem trefil jen tyč opuštěné branky.

Hosté dál nechávali slávistům hodně prostoru pro brejky. V 66. minutě vystřelil volný Olayinka a LASK tentokrát zachránilo břevno. Neproměněné šance pak Slavii hodně mrzely. Po špatném odkopu od Olayinky napřáhl zpoza vápna Balič a přesným pokusem k tyči z první střely hostů v zápase mezi tyče snížil.

Nejlepší celek skupinové fáze Evropské konferenční ligy po gólu výrazně ožil a při dalším závaru měl plno práce domácí brankář Mandous. Závěr ovšem znovu patřil domácím. V 81. minutě ještě po rohu těsně přestřelil Ousou, ale za minutu se Bah zbavil obránce a z dorážky propálil Schlagera Olayinka.

V 85. minutě se domácí prosadili počtvrté, když po akci střídajícího Tecla doklepl míč hlavou do sítě Traoré. Minutu před koncem pak ještě neproměnil únik Masopust. Slávisté dali v pohárech v jednom utkání čtyři góly poprvé od jarní části sezony 2018/19 a zůstali jediný gól od vyrovnání svého nejvyššího vítězství na evropské scéně v historii.

Slavia Praha - LASK Linec 4:1 (2:0)

Branky: 3. a 29. Sor, 82. Olayinka, 85. Traoré - 67. Balič. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lot.). ŽK: Plavšič - Potzmann, Michorl. Diváci: 16.754.

Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Holeš, Plavšič - Traoré, Talovjerov - A. Pudil (46. M. Pudil, 82. Masopust), Madsen (57. Samek), Olayinka - Sor (70. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Linec: Schlager - Potzmann, Boller, Wiesinger (81. Twardzik), Renner - Holland, Michorl - Flecker (61. Schmidt), Hong Hjon-sok, Goiginger - Balič (81. Nakamura). Trenér: Wieland.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Slavia Praha

Štítky fotbal, osmifinále, Slavia, Linec, HC Slavia Praha, Evropská konferenční liga UEFA, Stadion Eden, Ibrahim Traoré, Filip Twardzik, Fenerbahçe SK, Peter Olayinka, Evropská liga UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslabená Slavia v úvodním osmifinále EKL porazila v Edenu Linec 4:1. Dvakrát skóroval Sor  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.