Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Z číšníka nejlepší trenér v Česku. Jindřich Trpišovský slaví 45. narozeniny

Fotbalový trenér Jindřich Trpišovský, který dnes slaví 45. narozeniny, je od prosince 2017 trenérem fotbalistů Slavie, které v minulých dvou sezonách dovedl k ligovému titulu a nyní usiluje o to, aby jako první v samostatné historii dosáhl s vršovickým mužstvem na "hattrick". Kromě toho Slavii dovedl do Ligy mistrů a do čtvrtfinále Evropské ligy a červenobílí se pod jeho taktovkou také dvakrát radovali z vítězství v domácím poháru.

Z číšníka a barmana nejlepším trenérem v Česku

Trpišovský přišel do Slavie s tím, že se chce s klubem přiblížit "totálnímu fotbalu", v jedenácti hráčích bránit i útočit. A to se mu daří i díky pečlivému výběru hráčů. Z mnoha ne příliš známých fotbalistů udělal hvězdy nejvyšší soutěže, někteří, jako například reprezentanti Tomáš Souček a Vladimír Coufal, se prosazují i v zahraničí. Předtím odmítl nabídky Plzně i Sparty a z úspěšného angažmá v Liberci odešel do Slavie za sportovním ředitelem Janem Nezmarem, který již ve Slavii nepůsobí. Do Slavie si přivedl i asistenty Jaroslava Köstla a Zdeňka Houšteckého i trenéra brankářů Štěpána Koláře. Stále zdůrazňuje, že bez nich by prý Slavia nebyla tam, kde je.

Liberec trénoval od léta 2015 a s týmem dokázal dvakrát projít do základní skupiny Evropské ligy. V domácí soutěži s ním obsadil třetí místo, poté devátou příčku a nyní jsou Severočeši po podzimu čtvrtí. S libereckým mužstvem dokázal dosahovat na úspěchy a hrát moderní fotbal, přestože se kádr prakticky každý půlrok výrazně obměnil. Před angažmá v Liberci Trpišovský působil na Žižkově a v minulosti také dělal trenéra u mládeže Sparty a Bohemians 1905. Než ho fotbal začal živit, pracoval jako číšník, provozní nebo barman.

Zápasy Slavie s Barcelonou, Dortmundem a Interem Milán

Slavii přebíral v prosinci 2017, kdy byla s velkou ztrátou na druhém místě ligové tabulky. Nakonec tým dovedl k zisku domácího poháru a z druhého místa k postupu do předkola Ligy mistrů, kde Slavia vypadla s Dynamem Kyjev. Po postupu ze základní skupiny Evropské ligy si Slavia ve vyřazovací části nejdříve poradila s belgickým Genkem, poté v prodloužení porazila favorizovaný tým FC Sevilla a její cesta se zastavila až ve čtvrtfinále, kde ji vyřadila britská Chelsea. Přerodu Slavie ve špičkový tým pomohl i vstup čínské společnosti Sinobo Group, která je majoritním vlastníkem nejen klubu, ale i stadionu v Edenu.

V ligové sezóně 2018/19 nakonec Slavia získala mistrovský titul. Vyhrála také domácí pohár, čímž poprvé od roku 1942 získala tzv. double. Následně poprvé ve své historii vyhrála i Česko-slovenský Superpohár. Ve 4. předkole Ligy mistrů 2019/20 Slavia vyřadila rumunský celek CFR Kluž a po dvanácti letech tak postoupila do základní skupiny Ligy mistrů. V elitní soutěži se prezentovala sympaticky, ačkoli nakonec skončila poslední za velkokluby Barcelonou, Dortmundem a Interem Milán. „Říká se mi to těžce, protože nemáme ve skupině ani jedno vítězství, ale mám pro hráče jen slova uznání. Je mi líto kluků, že do toho dají tolik a pak odcházejí s prázdnýma rukama. To není nejlepší pocit. Ale přesvědčujeme se pořád o tom, že i s těmito soupeři můžeme hrát fotbal nahoru dolů. Jsem šťastný, že kluci tohle riziko chtějí podstoupit. Na všechny lidi v klubu jsem hrozně hrdý," řekl tehdy Trpišovský.

Jindra je nejen trenér, ale i úspěšný manažer velké firmy a jeden ze symbolů klubu

Loni Slavia suverénně obhájila v nadstavbové části titul. „Pro mě je tenhle titul ještě cennější než vloni, protože nás toho v té sezoně postihlo hrozně moc. Koronavirus, který byl samozřejmě pro všechny stejný, těžká zranění některých hráčů, odchod řady klíčových hráčů ze základní sestavy. Myslím, že by to zamávalo s jakýmkoliv světovým mužstvem, které je v zahraničních ligách," řekl Trpišovský, se kterým loni Slavia prodloužila smlouvu.

„Jindřich Trpišovský je v současnosti bezkonkurenčně nejlepším trenérem v Česku. Byť jde o smlouvu tři plus dva, já ji beru jako pětiletou. Jindra je nejen trenér, ale i úspěšný manažer velké firmy a jeden ze symbolů klubu," uvedl tehdy předseda představenstva Jaroslav Tvrdík. Finanční detaily nové smlouvy s Trpišovským Slavia nezveřejnila, podle Tvrdíka je nejlépe placeným koučem v české lize. „Tak to má být. Přináší sportovní úspěchy, ale i finanční výsledky. Nebýt Jindry, neměli bychom Alexe Krále a Tomáše Součka. Dnes za ně máme skoro miliardu korun. Víme, že kdyby Jindra šel za penězi, měl nabídky z Moskvy, z arabského světa za miliony eur čistého měsíčně," řekl také šéf Slavie.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky sport, fotbal, 27. února, Trpišovský, Slavia, Praha, SK Slavia Praha, trenér, Jindřich Trpišovský, Česko, Liga mistrů UEFA, Evropská liga UEFA, FC Slovan Liberec, narozeniny, AC Sparta Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z číšníka nejlepší trenér v Česku. Jindřich Trpišovský slaví 45. narozeniny  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.