Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Plavecký stadion v pražském Podolí byl zařazen mezi kulturní památky

Na konci minulého roku rozhodlo ministerstvo kultury o zařazení plaveckého stadionu v pražském Podolí na seznam kulturních památek. Podle webu Národního památkového ústavu je stadion památkově chráněn od 10. prosince. Dílo architekta Richarda Podzemného vzniklo na místě bývalé cementárny, obyvatelům a návštěvníkům hlavního města slouží víc než 55 let. Oficiálně provoz podolského stadionu zahájily v červnu 1965 mezinárodní spartakiádní plavecké závody.

Moderní proud mezinárodní architektury

„Areál představuje ojedinělý doklad významné sportovní architektury raných šedesátých let. Svým pojetím se plně hlásí k modernímu proudu mezinárodní architektonické scény. Jde o mimořádně kvalitní a nadčasovou architekturu využívající organických motivů," citoval z návrhu Národního památkového ústavu na prohlášení stadionu za památku kulturní server Alarm.

Plavecký stadion se tak vyhne osudu, který postihl jiné unikátní stavby šedesátých a sedmdesátých let minulého století, například budovu Transgasu nebo Hotel Praha - a který nejspíš čeká Ústřední telekomunikační budovu na Žižkově nebo brněnský Bílý dům, poznamenal server.

Stavba začala roku 1959

Stavba nedaleko Vltavy začala roku 1959, veřejnosti se plavecký areál otevřel o šest let později. V době svého otevření představoval stadion s jedním krytým padesátimetrovým a dvěma venkovními bazény, z nichž jeden má 50 metrů a skokanskou věž a druhý 30 metrů, něco nebývalého. V Československu to byla teprve třetí krytá "padesátka", po Olomouci a Žilině, v té době byly v metropoli jen pětadvacetimetrové bazény.

Ve středoevropském kontextu bylo výjimečné posazení plaveckých bazénů mezi stromy a zeleň. Unikátní je i efektní řešení střechy bazénu ve tvaru vlny, která zároveň slouží jako tribuna pro až 5 tisíc diváků.

Plavání uprostřed zasněžené Prahy

Areál se postupně rozrůstal a svým návštěvníkům nabízel stále nové atrakce. V roce 1967 zůstal menší z venkovních bazénů poprvé otevřen i přes zimu. Co původně vypadalo jako podivínství, stalo se rychle tradicí: plavání v teplé vodě uprostřed zasněžené Prahy bylo jedinečným zážitkem.

Podolský bazén slouží veřejnosti i profesionálním sportovcům. Byl dějištěm řady mezinárodních závodů, republikových i evropských šampionátů v plavání či skocích do vody. S využitím podolského bazénu se dokonce koncem 60. let počítalo, když Praha uvažovala o pořádání letních olympijských her v roce 1980.

Kvůli protiepidemickým opatřením je nyní Podolí uzavřené, stejně jako další bazény či akvaparky v zemi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Plavecký stadion Podolí

Štítky kultura, památky, kondice, plavání, stadion, Podolí, Praha, bazén, Národní památkový ústav, kulturní památka, Richard Podzemný, Ministerstvo kultury České republiky, architektura, Letní olympijské hry, Bílý dům, Transgas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavecký stadion v pražském Podolí byl zařazen mezi kulturní památky  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.