Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pohádka jménem Sima pokračuje. Slavia v derby porazila Spartu 3:0 a ligu vede o pět bodů

Fotbalisté Slavie v dnešním ligovém derby porazili pražskou Spartu 3:0. V souboji o čelo tabulky vršovičtí potvrdili svou aktuální formu z Evropy a ligu vedou o pět bodů právě před druhou Spartou. Hned dva góly Slavie vstřelil Abdallah Sima, další přidal Lingr. Sparťan Juliš ve 29. minutě neproměnil penaltu.

Slávisté vyrovnali loňské vítězství na Letné a počtvrté v samostatné historii vyhráli nad Spartou tříbrankovým rozdílem. Červenobílí v ligové sezoně dál drží neporazitelnost a vedou tabulku už o pět bodů před Spartou. Letenští nezvítězili už 12 soutěžních derby po sobě a nebodovali ve třech z posledních čtyř kol. Kvůli trvajícím opatřením proti koronaviru se derby poprvé v samostatné historii hrálo bez diváků.

Slávistický kouč Trpišovský udělal v zahajovací jedenáctce dvě změny oproti čtvrtečnímu duelu Evropské ligy s Beer Ševou (3:0), po němž jeho svěřenci slavili postup do jarní fáze. Do základu se vrátili Bořil a Lingr, jenž dostal přednost před bývalým sparťanem Stanciuem. Za Letenské, kteří ve čtvrtek po prohře v Lille přišli v Evropské lize o naději na postup, nastoupil uzdravený Hancko a Dočkal hrál netradičně v útoku.

V derby se poprvé od podzimu 2008 hrál přímý souboj o první místo v tabulce. Od úvodu byla aktivnější Slavia, která nejprve dvakrát zahrozila z dálky. Lingr v šesté minutě těsně minul a Holešovu ránu vytáhl Nita.

Ve 28. minutě měli jedinečnou šanci na otevření skóre sparťané. Po dlouhém nákopu se brankář Kolář nedohodl s Kúdelou a společně ve vápně srazili Krejčího staršího, Juliš však penaltu zahrál mizerně a nechal vyniknout slávistického gólmana.

Trest přišel záhy. Ve 32. minutě si nikým nehlídaný Sima naskočil na Ševčíkův roh a hlavičkou k tyči otevřel skóre. Sparta opět potvrdila, že v derby často inkasuje po standardkách.

Odpovědět mohl Hancko, ale jeho hlavičku vytáhl Kolář. Ve 40. minutě přidali hosté pojistku. Bořil našel Simu, který si zpracoval míč a po zemi zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Devatenáctiletý senegalský křídelník potvrdil formu a dal sedmý gól z posledních sedmi soutěžních duelů. Poprvé se za Slavii trefil dvakrát v jednom utkání.

Sparťanský trenér Kotal se v poločase pokusil oživit hru nasazením Karlssona, ale domácí na zvrat neměli. Naopak v 53. minutě využil Trávníkova podklouznutí Lingr a zpoza vápna k tyči překonal Nitu. Stejný hráč pak zblízka napálil brankáře. Slávisté v závěru dokonce útočili na svou nejvyšší výhru v derby v samostatné historii, další možnosti už ale neproměnili.

Kde se vzal slávistický zázrak Sima? Přečtěte si, v čem tkví úspěch mladého fotbalisty

Když před necelým rokem viděl poprvé na tréninku kouč fotbalového Táborska Miloslav Brožek v akci svého nového svěřence Abdallaha Simu, nenapadlo ho, jak rychle a daleko se dostane. Talent senegalskému hráči nechyběl. Ale Brožek připouští, že vedl...

Dvěma góly se pod výhru Slavie nad Spartou podepsal opět skvěle hrající Abdallah Sima. „Ze srandy jsem v kabině říkal, že ho budeme muset na měsíc posadit na lavici, aby nám vůbec vydržel v týmu na jaro. Neumím ani upřímně odhadnout, kde je jeho výkonnostní strop, a neumím ani říct, co by měl zlepšit a co dělá na hřišti špatně. Je to neuvěřitelně komplexní hráč, a to ještě hraje s určitou jazykovou bariérou, i když se samozřejmě pilně učí angličtinu,“ uvedl už před utkáním pro klubový web kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Sparta Praha - Slavia Praha 0:3 (0:2)

Branky: 32. a 40. Sima, 53. Lingr. Rozhodčí: Zelinka - Hájek, Horák - Franěk (video). ŽK: Ladislav Krejčí II, Pavelka, Souček - Kúdela, Traoré. Bez diváků.
Sparta: Nita - Pavelka, Čelůstka, Hancko - Vindheim, Trávník (59. Souček), Ladislav Krejčí II, Ladislav Krejčí I (78. Plavšič), Hanousek (46. Karlsson) - Dočkal (78. Karabec), Juliš (86. Minčev). Trenér: Kotal.
Slavia: Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Ševčík (89. Stanciu), Holeš - Sima (89. Tecl), Lingr (64. Traoré), Olayinka (76. Provod) - Kuchta (76. Musa). Trenér: Trpišovský.

Ohodnoť článek

Foto Facebook SK Slavia Praha

Štítky sport, fotbal, derby, Sparta, Slavia, poločas, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, Abdallah Sima, Evropa, Ladislav Krejčí, Jindřich Trpišovský, Evropská liga UEFA, historie, Lille OSC, Letná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohádka jménem Sima pokračuje. Slavia v derby porazila Spartu 3:0 a ligu vede o pět bodů  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.